Unde pot dona românii bani pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă, anunţ oficial

Iancu Andreea 27.02.2022, 19:24
Unde pot dona românii bani pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă, anunţ oficial

Refugiații din Ucraina care au ajuns pe teritoriul românesc au fost primiți cu brațele deschise, în încercarea societății civile și a autorităților de a le asigura minimul de condiții pentru perioada următoare. De asemenea, astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat unde pot fi donați bani pentru refugiații care au ales să părăsească Ucraina atacată de Vladimir Putin. O platformă informatică este disponibilă deja.

Premierul Nicolae Ciucă anunță unde se pot dona bani pentru refugiații din Ucraina

Toți cei care au ajuns în România prin punctele de trecere a frontierei dinspre Ucraina au fost primiți de către membrii asociațiilor de voluntari, dar și de autorități, care au organizat mai multe tabere pentru refugiații din Ucraina. În plus, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat lansarea unei platforme, unde românii pot dona bani pentru cei în căutare de adăpost departe de statul ucrainean.

„La nivelul Guvernului funcționează o platformă pe care s-au înscris acești donatori, acești oameni de bine, și în momentul de față am reușit să gestionăm și să coordonăm toate aceste materiale și echipamente și începând din această seară vom avea un prim transport care va pleca spre Ucraina”, a declarat astăzi premierul, înaintea ședinței de Guvern.

Nicolae Ciucă, despre locul unde pot românii dona bani pentru refugiații din Ucraina
Mai multe tabere pentru refugiați au fost ridicate lângă punctele de frontieră cu Ucraina

Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, disponibilă pentru românii care vor să dea o mână de ajutor

Românii dornici să ajute au posibilitatea să o facă pe o platformă lansată recent, astfel încât autoritățile să aibă posibilitatea să le direcționeze către refugiații care au nevoie de acestea. De asemenea, premierul Ciucă cere tuturor membrilor Cabinetului să ia în continuare măsuri clare, în cel mai scurt timp, astfel încât să fie gestionată această situație, de la punctele de trecere a frontiere, până la parcursul refugiaților ucraineni pe teritoriul țării noastre.

„În continuare îi rog pe toți cei care vor să facă acest gest de solidaritate să acceseze această platformă și în felul acesta vom putea să direcționăm toate aceste ajutoare acolo unde este nevoie și într-un mod cât se poate de bine coordonat și gestionat”, a mai spus acesta.

Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” este accesibilă începând de ieri și centralizează ofertele de ajutor pentru Ucraina și refugiații veniți din statul vecin.

Raed Arafat, șeful DSU, despre deciziile luate pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Liderul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat astăzi cele mai noi decizii privind criza refugiaților care ajung în România. Acesta a făcut mai multe precizări cu privire la întârzierile de la granița cu Ucraina, acolo unde mai multe mii de oameni așteaptă la vamă pentru a intra în țara noastră.

„Capacitatea de prelucrare la intrare la granița este mai mare decât se intră. Poliția de Frontieră a mobilizat microbuze speciale care pot fi folosite pentru persoanele care intră. Dacă pe partea ucraineană procesarea este mai lentă, asta nu poate fi rezolvat de noi”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat faptul că există unele întârzieri în situația în care ucrainenii solicită azil în România, fiind necesare mai multe formalități, însă s-au asigurat și în acest caz mai multe resurse pentru a fi procesate mai multe persoane care intră în țara noastră.

„Unde există un pic de întârziere, este unde se merge către statutul de azilat. Acolo durează ceva mai mult. Dar și aici s-au asigurat resurse suplimentare pentru a procesa mai mulți dintre cei care solicită statutul de azilat”, a adăugat acesta.

Cel mai recent bilanț, de ieri, 26 februarie, arată că au trecut graniţa României 14.188 de ucraineni, potrivit MAI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...