Unde merg românii de Revelion, pe timp de pandemie. Cele mai căutate destinații pentru sărbătorile de iarnă. Consultant în turism: „Hotelurile mari au o problemă”

Andrei Cezar 21.10.2020, 19:55
Unde merg românii de Revelion, pe timp de pandemie. Cele mai căutate destinații pentru sărbătorile de iarnă. Consultant în turism: „Hotelurile mari au o problemă”

Chiar dacă ne aflăm în plină pandemie, iar restricțiile impuse de autorități sunt din ce în ce mai severe pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de îmbolnăviri, românii spera ca măcar sărbătorile de iarnă să le petreacă într-un mod cât mai apropiat de anii trecuți. Iar pentru acest lucru caută locații ferite unde să meargă în grupuri restrânse, pentru a evita contactul cu alte persoane necunoscute și astfel să se simtă în siguranță. Pachetele pentru Revelion au început să se vând încă din luna septembrie. Dacă ar fi să vorbim despre preferințele oamenilor, specialiștii în turism au remarcat o tendință tot mai evidentă a turiștilor de a se îndrepta către zonele rurale de la noi din țară, care le oferă un sentiment de autenticitate. Sunt însă și români care și-au făcut rezervări pentru Anul Nou în destinații externe, luând astfel în calcul și riscul de a rămâne blocați în altă țară, în cazul agravării situației epidemiologice. Chiar și așa, industria turismului rămâne una dintre cele mai afectate de pandemie, iar reprezentanții din domeniu speră ca statul să le dea o mână de ajutor pentru a putea supraviețui.

Unde aleg românii să petreacă sărbătorile de iarnă. Consultant în turism: ”Hotelurile mari au o problemă”

În anii trecuți, perioada în care ne aflăm era mai degrabă una a city break-urilor, în special al celor externe. Românii prefereau să călătorească în diferite orașe ale Europei pentru câteva zile, timp suficient pentru a se reîntoarce la serviciu cu bateriile încărcate. Anul acesta situația s-a schimbat destul de mult. Oamenii sunt temători când vine vorba de călătorii externe și chiar dacă majoritatea țărilor au granițele deschise, ei își să evite riscul de îmbolnăvire peste hotare. Se găsesc, totuși, și doritori care să meragă să viziteze țările europene. Potrivit consultantului în turism, Traian Bădulescu, comportamentul turistului s-a schimbat în ultima vreme, în sensul că acum își rezervă bilet pe ultima sută de metri și nu cu săptămâni înainte cum o făcea până acum.

”Sunt doritori de city break-uri, dar urmăresc harta cu destinațiile verzi și își rezervă cu puțin timp înainte. Sunt turiști care au ales în urmă cu o lună și jumătate Paris și Praga pentru că s-a putut. Acum nu se mai poate pentru că situația de acolo este complicată.”, a declarat Traian Bădulescu, pentru Impact.ro.

Cele mai atractive destinații străine rămân cele din zona țării noastre, respectiv Bulgria, Grecia și Turcia.

Potrivit specialistului, în ultima perioadă s-a observat o tendință din ce în ce mai evidentă a turiștilor de a alege să meargă în satele tradiționale de la noi.

”Acum, toamna, românii aleg foarte mult turismul rural. Aici avem mai multe zone: Bran-Moeciu, Mărginimea Sibiului, Maramureș, Bucovina. În funcție și de proximitatea fiecăruia. Bucureștenii, spre exemplu, aleg Bran Moeciu, Mărginimea Sibiului, Vrancea, Buzău, Oltenia de sub munte.

Sunt turiști care preferă să stea mai mult de un weekend la pensiuni, pentru că vor să-și facă o vacanță, iar acolo au o siguranță. Pensiunile sunt mici și nu se expun foarte tare riscului de infectare cu COVID-19.”, a mai precizat Traian Bădulescu.

Din punctul său de vedere, de pe urma pandemiei, cel mai mult a avut de suferit turismul balnear.

”Marele perdant, din păcate, este turismul balnear. Este un turism de sănătate, iar acolo (în stațiunile balneare, n.r.) sunt medici, chiar și epidemiologi, doar că bazele de tratament interioare în mare parte sunt închise. Piscinele cu apă termală, spre exemplu, nu pot fi folosite.”

Unde merg românii de Revelion, pe timp de pandemie. Cele mai căutate destinații pentru sărbătorile de iarnă. Consultant în turism: „Hotelurile mari au o problemă”
Unde merg românii de Revelion, pe timp de pandemie. Cele mai căutate destinații pentru sărbătorile de iarnă. Consultant în turism: „Hotelurile mari au o problemă”

Unde merg românii de Revelion

Și cum ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, este puțin probabil ca anul acesta să ne putem bucura de atmosfera din anii trecuți. Revelionul nu va mai fi organizat în localuri, iar concertele în aer liber, la care în mod normal participau zeci de mii de oameni, nu vor mai fi organziate.

Așa că pentru a-și petrece noapte dintre ani în siguranță, românii și-au achiziționat deja pachete turistice în spații de cazare cu un număr redus de camere, de tipul pensiune, sau hotel mai mic.

”Românii au început să-și facă rezervări pentru sărbători, în special pentru Revelion, încă de acum o lună. Majoritatea și-a rezervat la pensiuni, pentru că la o pensiune nu este o problemă că sunt 20-30 de oameni la un loc. La un hotel foarte mare nu știm dacă va fi voie de Revelion cu sute de oameni. Doar dacă un hotel are mai multe săli și are unde să-i împartă.

La hotelurile mari de pe Valea Prahovei, spre exemplu, sunt probleme. Nu și-au lansat încă ofertele de Revelion, pentru că nu știu încă cum vor putea face Revelionul, pentru că un turist nu vrea să stea doar în cameră, vrea să și petrecerea și dacă vorbim de hoteluri mari, vorbim de sute de turiști care vor petrece la un loc. ”, a mai declarat Traian Bădulescu.

De asemenea, sunt și români care au preferat să își rezerve un sejur de Revelion peste hotare, căutând destinații precum: Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt și chiar Dubai.

Urmăriți Impact.ro și pe