Un veteran român, ajuns la 101 ani, povestește despre iadul numit război: “Am scăpat și de tifos în lagăr…o glumă față de ce trăisem pe front”

Elena Avramescu, Mihai Ianoși 16.04.2021, 17:51
Un veteran român, ajuns la 101 ani, povestește despre iadul numit război: “Am scăpat și de tifos în lagăr…o glumă față de ce trăisem pe front”

Un veteran român povestește despre iadul numit război. În urmă cu două zile, bârlădenii l-au aniversat pe Gheorghe Voiculescu, cel mai longeviv veteran de război din municipiul Bârlad, care a împlinit impresionanta vârstă de 101 ani. Astfel, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, în colaborare cu reprezentanții Garnizoanei Bârlad și ai Cercului Militar local, i-au urat “La mulți ani”.

Un veteran român povestește despre iadul numit război

De remarcat faptul că, din peste 91.000 de prizonieri de război de la Cotul Donului, doar aproximativ 6.000 s-au mai întors în viață acasă. Gheorghe Voiculescu este unul dintre ei si este tare mândru de acest lucru. Faptele sale de arme sunt cunoscute până la nivelul Ministerului Apărării Naționale, de unde, ieri, a primit o felicitare semnată de ministrul Nicolae Ionel Ciucă.

Gheorghe Voiculescu a reușit să fie supraviețuitorul celei mai sângeroase bătălii din istoria omenirii, fiind vorba despre Cotul Donului – Stalingrad – 1942-1943, dar și a unei perioade de aproape patru ani de prizonierat în lagărele de muncă forțată ale fostei URSS.

Un veteran roman povesteste despre iadul numit razboi
Gheorghe Voiculescu

Eu vã multumesc din suflet cã ati venit la mine în aceste momente grele pentru tarã si pentru tot globul. Dar, sã stiti cã nu sunt la fel de grele ca cele pe care le-a trãit omenirea în rãzboi. Nici nu se comparã! De aceea, ar trebui sã fim mai calmi si mai cumpãtati în viata din aceste zile. Îmi aduc aminte cã, în timp ce eram în lagãr, în orasul rus Novoceboksarsk, unde am muncit în mine de cãrbune si var, doi ani la rând, din patru ani fãrã câteva luni de prizonierat, cât am stat acolo, am iesit afarã, în Noaptea de Înviere.

Eram eu si un soldat-preot, care era din satul Odaia Bursucani, comuna Grivita si am cântat „Hristos a Înviat!”, în timp ce gardienii rusi ne înjurau. Dar chiar si asa, am supravietuit pentru cã noi, românii, munceam din greu în minã doar cu gândul acasã, la cei dragi si la tara noastrã, unde voiam neapãrat sã ne întoarcem pentru a fi înmormântati! Nici nu voiam sã ne gândim cã murim pe acolo… Am scãpat si de tifos în lagãr, care ni s-a pãrut o glumã fatã de ce trãisem pe front. Atunci a fost greu, nu acum!, a spus Gheorghe Voiculescu.

Primarul Dumitru Boros a ținut să-i mulțumească personal pentru tot ce a realizat până acum pentru România și i-a urat multă sănătate și de acum încolo.

Cuvintele sunt de prisos, mai ales când ai în fatã un om care vorbeste atât de frumos fatã de tarã si prin ale cãrui vene curge sânge de român adevãrat. Vã multumesc public, domnule Voiculescu, pentru tot ce ati fãcut pentru România si vã asigur de tot respectul meu si al locuitorilor municipiului Bârlad! Sã vã dea Dumnezeu sãnãtate în continuare si sã vã tinã lângã noi cât mai mult, a spus primarul Dumitru Boros.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI