Un român a fost arestat în California pentru că ar fi furat din fondul de ajutorare pentru Covid. Paguba este de 5 milioane de dolari

Beatrice Dumitru 05.03.2023, 22:56
Un român a fost arestat în California pentru că ar fi furat din fondul de ajutorare pentru Covid. Paguba este de 5 milioane de dolari

Un cetățean român a fost arestat și acuzat în California că a organizat o schemă de furt de peste cinci milioane de dolari din fondul de ajutorare pentru Covid. Acesta a avut nu mai puțin de 214 complici din California, dar și din România. Cetățeanul român a fost arestat de FBI San Diego pe 1 martie.

Cum a obținut românul peste 5 milioane de dolari

Autoritățile americane susțin că românul Constantin Sandu a conspirat cu alte 214 de persoane din California și din România pentru a obține în mod fraudulos milioane de dolari din indemnizațiile pentru șomaj din California. Acesta a fabricat documente, a creat conturi false și afaceri fictive și a cerut ajutor de șomaj la Departamentul de Dezvoltare Economică din California.

Potrivit plângerii depuse pe numele său, românul, în vârstă de 33 de ani, a condus o vastă rețea de escroci internaționali pentru a exploata un program menit să ajute lucrătorii din California care se luptau să supraviețuiască pandemiei. Constantin Sandu a fost arestat de FBI San Diego la 1 martie 2023, la stația de patrulare a frontierei Imperial Beach.

Un român a fost arestat în California pentru că ar fi furat din fondul de ajutorare pentru Covid. Paguba este de 5 milioane de dolari
FBI San Diego l-a arestat de românul care a furat peste 5 milioane de dolari.

„Pademia se poate termina, dar încă investigăm agresiv acuzațiile de fraudă de ajutor COVID. Presupusa schemă în acest caz a deturnat milioane de dolari de la cei care aveau cu adevărat nevoie de acești bani”, a declarat procurorul american Randy Grossman, citta de justice.gov.

Sistemul pus la punct de cetățeanul român

Începând din toamna lui 2020 și până la sfârșitul verii anului 2022, Constantin Sandu și celilați complici au învățat și au dezvoltat un sistem pentru a obține cele mai mari beneficii posibile prin utilizarea de idențități false, facturi de utilități falsificate, declarații de câștig falsificate, carduri de asigurări de sănătate false și companii inexistente.

Aceste beneficii finaciare au fost oferite cu intenția de a ajuta familiile care se luptă să rămână pe linia de plutire și au fost un colac de salvare pentru mulți. Dar lăcomie a lui Sandu a deturnat acele fonduri pentru câștigul său personal. FBI și partenerii noștri vor continua să-i identifice pe cei care comit fraude legate de pandemie și să-i tragă la răspundere pentru crimele lor”, a declarat agentul FBI Stacey Moy.

Autoritățile americane au mai precizat că toți cei implicați au comunicat cu Constantin Sandu pe Facebook sau prin alte mijloace electronice sau s-au întâlnit cu el personal pentru a-și furniza informații. În total, Constntin Sandu a obținut în mod fraudulos nu mai puțin de 5,2 milioane de dolari din indemnizații de șomaj din California.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...