Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin: ‘Nu credeam că se va ajunge deloc la asta’

Elena Avramescu 23.05.2022, 07:05
Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat totul pentru a renunța la războiul lui Putin: ‘Nu credeam că se va ajunge deloc la asta’

A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi cu grenade pentru pat și și-a ascuns fața de ucraineni pe fondul unui sentiment din ce în ce mai mare de vinovăție, pentru ca ofițerul subaltern rus să ajungă la concluzia: aceasta nu a fost bătălia lui de dus. El a spus că a mers să-și găsească comandantul și a demisionat pe loc.

Mărturii surprinzătoare ale unui soldat rus despre invazia Rusiei în Ucraina

„Eram murdari și obosiți. Oamenii din jurul nostru mureau. Nu voiam să simt că fac parte din asta, dar fac parte din ea”, a spus ofițerul pentru CNN. CNN nu a dezvăluit numele ofițerului și nu a oferit detalii personale care l-ar ajuta să-l identifice pentru securitatea sa.

Povestea lui este remarcabilă, dar ar putea fi și una dintre multele, potrivit oponenților războiului din Rusia, precum și din Ucraina, care spun că au auzit de multe cazuri de soldați, atât profesioniști, cât și recrutați, care au refuzat să lupte.

Trupele ruse s-au luptat cu moralul scăzut și cu pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv Pentagonul.
Agenția de Informații, Cyber și Securitate din Marea Britanie spune că unii chiar au refuzat să execute ordinele.

Ofițerul care a vorbit cu CNN spune că a făcut parte din acumularea masivă de trupe în vestul Rusiei, care a declanșat temeri globale pentru Ucraina. Dar el a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, chiar și pe 22 februarie anul acesta, când el și restul batalionului său au fost rugați să-și predea telefoanele mobile în timp ce staționează în Krasnodar, sudul Rusiei, fără nicio explicație.

În acea noapte și-au petrecut ore întregi pictând dungi albe pe vehiculele lor militare. Apoi li s-a spus să le spele pe alea, a spus el.

„A doua zi am fost duși în Crimeea. Sincer să fiu, m-am gândit că nu vom merge în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge deloc la asta”, își amintește că i s-a spus.

În timp ce unitatea sa se adună în Crimeea, regiunea ucraineană anexată de Rusia în 2014, președintele Vladimir Putin și-a lansat o nouă invazie a Ucrainei pe 24 februarie. Dar ofițerul a spus că el și tovarășii săi nu erau conștienți, deoarece nu li s-a transmis nicio veste și că nu erau în contact cu lumea exterioară fără telefoanele lor.

Două zile mai târziu, ei înșiși au fost ordonați să intre în Ucraina, a declarat ofițerul pentru CNN.

Cu cat este platit un soldat rus sa lupte in Ucraina
Soldat rus

„Unii au refuzat categoric. Au scris un raport și au plecat. Nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Am rămas. Nu știu de ce. A doua zi am plecat”, a spus el.

Ofițerul a spus că nu cunoaște scopul misiunii; că afirmațiile bombastice ale președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina face parte din Rusia și ar trebui să fie „de-nazificată” nu au ajuns la oamenii cărora li s-a cerut să lupte.

„Nu am fost ciocăniți cu un fel de retorică a „naziștilor ucraineni”. Mulți nu au înțeles pentru ce a fost totul și ce facem noi aici”, a spus el.

Acesta a sperat într-o soluție diplomatică și s-a simțit vinovat de invadarea Rusiei în Ucraina. Dar el a adăugat că nu este bine versat în politică. Primul lucru pe care și-l amintește soldatul după ce unitatea sa a trecut de graniță într-o coloană lungă de vehicule a fost să vadă cutii cu rații rusești împrăștiate peste tot și grămezi de echipamente distruse.

„Stăteam în Kamaz, ținând strâns un pistol de mine. Aveam un pistol și două grenade la mine”, a spus el.

Forța a condus spre nord-vest, în direcția Herson. În timp ce se apropiau de un sat, un bărbat cu un bici a sărit afară și a început să biciuiască convoiul și să țipe: „Sunteți nenorociți cu toții!” îşi aminti ofiţerul.

„Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam noi. Avea ochii în lacrimi. Mi-a făcut o impresie puternică, în general, când i-am văzut pe localnici, ne-am încordat. Unii dintre ei au ascuns armele sub haine, iar când s-au apropiat, au tras”, a adăugat el.

El a spus că își va ascunde fața pentru rușine, precum și pentru siguranță, deoarece se simțea jenat să fie văzut de ucrainenii de acolo. Pe pământul lor, dar și rușii au fost supuși unui atac mai puternic, cu mortiere îndreptate spre ei în a doua sau a treia zi în care se aflau în Ucraina.

După câteva săptămâni, ofițerul a fost dislocat mai aproape de spate, însoțind echipamentele care trebuiau reparate, a spus el. Acolo a spus că a devenit, de asemenea, mai conștient de ceea ce se întâmplă și că a avut mai mult timp și energie pentru a reflecta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...