Un nou val de scumpiri pentru șoferi. Cât vor plăti pentru un loc de parcare în București, tarifele se majorează de anul viitor

Andrei Simion, Ana Chivu 30.03.2023, 23:51
Un nou val de scumpiri pentru șoferi. Cât vor plăti pentru un loc de parcare în București, tarifele se majorează de anul viitor

Unii dintre șoferii din țară se confruntă cu un nou val de scumpiri. Primăria Capitalei a anunțat cât vor plăti aceștia pentru un loc de parcare în București, după ce tarifele se vor majora, începând de anul viitor.

Cu cât se vor scumpi locurile de parcare în București

În prezent, un loc de parcare închiriat de la Primăria Capitalei costă între 300 şi 600 de lei pe an. Însă, începând de anul viitor, prețurile vor crește cu 15%, iar începând de luni, 3 aprilie, locurile neachitate le vor fi oferite următorilor conducători auto aflați pe lista de aşteptare.

Aproape 10.000 de şoferi din București încă nu au plătit tariful pentru parcarea de reşedinţă, iar peste 2.000 de locuri neachitate se află în Sectorul 4 al Capitalei. Însă, în Sectorul 2, sunt rare cazurile în care şoferii nu au încheiat un contract nou. În Sectoarele 5 şi 6 sunt câte 1.500 de abonamente ce nu au fost reînnoite până în prezent.

Se dau 20.000 de lei de la stat pentru românii care stau la casă: care sunt condițiile, ce se întâmplă cu banii
Tarifele pentru locurile de parcare vor crește

Numărul locurilor de parcare, mai mic decât cel al cererilor

Numărul locurilor de parcare este mai mic decât cel al cererilor formulate de șoferii din București. De la începutul acestui an, au fost depuse 9.700 de cereri de parcare, dintre care aproximativ 4.800 au fost soluționate.

„Aproximativ 4.850 rămân încă în aşteptare. Pentru că efectiv nu sunt locuri”, a declarat Rareş Hopincă, citymanager în Sectorul 5.

Numărul locurilor de parcare de reşedinţă din Capitală se ridică în prezent la puţin peste 230.000. În Bucureşti sunt înmatriculate peste 1,8 milioane de maşini.

Noi tarife pentru parcările publice, în Capitală

De la data de 1 martie, tarifele diferențiate pe zone pentru locurile de parcare din centrul Capitalei, cuprinse între 2,5 și 10 lei, au fost eliminate. În prezent se aplică un tarif unic de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din oraș aflate în administrarea municipalității.

Astfel, în centrul Capitalei, parcarea s-a ieftinit de la 10 lei la 5 lei pe oră, iar în zonele mai puțin centrale a crescut de la 2,5 la 5 lei pe oră. Aceste tarife au fost stabilite printr-un proiect de hotărâre ce a fost aprobat la data de 22 decembrie de Consiliul General București.

Un alt proiect de hotărâre, ce a fost adoptat în decembrie de Consiliul General, prevede că posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot folosi gratuit parcările publice de utilitate generală din București. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.

Urmăriți Impact.ro și pe