E Cod Roşu de viscol în România. Vremea cumplită face deja ravagii

Ana Anitoiu 30.01.2022, 17:25
E Cod Roşu de viscol în România. Vremea cumplită face deja ravagii

Un nou val de aer polar ajunge în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod portocaliu de ninsori, viscol şi ger și un Cod galben de vânt puternic. Iată în ce zone și până când sunt valabile avertizările.

UPDATE, 30 ianuarie, ora 17:25. Viscol cumplit în România. Regiunile marcate de cod roșu

Cod roșu în județul Caraș-Severin, în zona de munte de peste cota 1800 m, precum și în județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m, unde sunt semnalate rafale ce pot depăși 130-150 km/h.

UPDATE, 30 ianuarie, ora 17:00. Cod portocaliu de viscol în România

Vreme extrem de rece în țara noastră, cu viscol și ninsori ce se remarcă în mai multe zone din România. Rafalele de vânt ajung chiar și la peste 120 km/h. Din pricina viscolului puternic, numeroase drumuri devin greu de parcurs de către șoferi, vizibilitatea fiind extrem de redusă în unele dintre regiunile țării. Meteorologii ANM au transmis o avertizare de cod portocaliu de viscol puternic.

„Ne aflăm sub incidența unui mesaj de cod portocaliu, valabil pentru zonele montane înalte, altitudini de peste 1.600 de metri, acolo unde vântul prezintă intensificări cu rafale de peste 120 km/h. Mai mult decât atât, acestea sunt asociate cu ninsori, cam în toată zona montană, astfel încât este viscol puternic, vizibilitate redusă și zăpadă depusă în zonele respective, ce măsoară 1 metru, 1 metru și jumătate, 2 metri.

De asemenea, avem intensificări ale vântului, în mai multe zone din țară, care se regăsesc sub incindența unui mesaj de cod galben ce vizează acest aspect. Sunt rafale de peste 65 km/h în Oltenia, Transilvania, nordul Moldovei, trecător și în Banat, Crișana și Maramureș, mai puțin asociate cu ninsori, deși acestea au fost pe tot parcursul zilei și vor continua și în orele următoare, pe o circulație nord-vest, sud-est, cam în toate zonele. În prima parte a zilei, în regiunile sud-estice, acum în cele vestice, nordice și centrale.

Trecător, s-au semnalat și precipitații amestecate, în condițiile în care vorbim totuși, de temperaturi ridicate pentru această perioadă, mai ales în vestul și în sudul teritoriului, acolo unde maximele înregistrează 10 și ușor peste 10 grade”, a transmis Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.

Vântul intens a dus la blocarea a aproximativ 30 de turiști în telescaunul din stațiunea Straja, din județul Hunedoara. Fenomenul meteo și defectarea releului de la instalația telescaunului au dus la oprirea temporară a acestuia.

Știrea inițială

Cod portocaliu în România

Potrivit meteorologilor de la ANM, Codul portocaliu este valabil începând de duminică, 30 ianuarie, ora 10:00, până luni, 31 ianuarie, ora 08:00. În acest interval sunt așteptate ninsori abundente și viscol puternic la munte, la altitudini de peste 1600 de metri.

„În intervalul menționat, la munte, la altitudini de peste 1600 m vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută. Local ninsorile vor fi abundente îndeosebi în Carpații Orientali”, a transmis ANM.

Un nou val de aer polar ajunge in Romania
Val de aer polar in Romania

Cod galben în țară

De asemenea, ANM a emis un Cod galben valabil începând de duminică, 30 ianuarie, ora 10:00, până luni dimineață, ora 10:00. Meteorologii au avertizat că sunt așteptate intensificări ale vântului în mai multe zone din țară.

„În Transilvania, nordul Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, și în sud-vestul Munteniei, iar pe parcursul zilei de duminică (30 ianuarie) și în Banat și Crișana temporar vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55…65 km/h, și pe suprafețe mici de peste 70 km/h”, au transmis meteorologii.

La munte, rafalele vor depăși viteza de 90…100 km/h, zăpada va fi spulberată, iar din această cauză vizibilitatea va fi scăzută. În plus, pe zone restrânse, se vor semnala intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h.

Conform ANM, vântul va avea intensificări și pe parcursul zilei de luni, 31 ianuarie, în nordul Moldovei și la munte, mai ales în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

Cum va fi vremea în București în următoarele zile

În București, până luni dimineață, ora 10:00, vremea va fi caldă pentru finalul lunii ianuarie, dar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 45…55 km/h.

Conform prognozei comunicate de ANM, temperatura maximă în Capitală până în dimineața de 31 ianuarie va fi de 8…9 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Directorul ANM, despre ce se va întâmpla cu vremea în luna februarie

Recent, directorul ANM, Elena Mateescu, a dezvăluit ce se va întâmpla cu vremea în luna februarie. În prima săptămână a acestei luni va fi mai cald decât normalul perioadei în unele zone din România.

„Este o masă de aer mai cald, prezentă în zona României, care va fi de interes și în prima săptămână din februarie pentru că este posibil să consemnăm în regiunile extracarpatice temperaturi ușor peste medii, iar în cele intracarpatice și la munte vor fi sub normal”, a spus Elena Mateescu.

Directorul ANM a mai spus că în zonele intracarpatice și în cele montane va fi mai frig decât ar fi normal și în săptămâna 7 – 14 februarie. Apoi, din a doua parte din februarie, valorile termice se vor apropia de cele firești pentru această perioadă a anului în aproape toată țara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...