Un nou tip de concediu în România. Cine sunt salariații care pot beneficia de el

Nicu Stan 27.01.2022, 16:24
Un nou tip de concediu în România. Cine sunt salariații care pot beneficia de el

Apare un nou tip de concediu în România. Cine sunt salariații care pot beneficia de el. Conform unei directive europene, obligatorie pentru România, salariații își vor putea lua zile libere în anumite condiții. Care sunt acestea mai exact și care este termenul limită pentru țara noastră de a transpune în legislație această directiva europeană.

Apare un nou tip de concediu. Care sunt românii care vor beneficia de el

Țara noastră are de introdus în legislație două directive europene. Astfel, România este astfel obligată să modifice Codul Muncii până în luna august 2022 pentru a introduce noul tip de concediu, dar și pentru a modifica forma actuală a contractului de muncă.

Mai exact, este vorba despre o directivă UE din 2019 ce obligă statele membre să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum 5 zile lucrătoare. Conform directivei, angajații care au în grijă o persoană grav bolnavă vor putea cere aceste zile libere.

Romania trebuie sa reglementeze concediul pentru ingrijitori
Romania trebuie sa reglementeze concediul pentru ingrijitori

Angajatorii trebuie să respecte legea

Chiar și așa, până în acest moment, autoritățile din România n-au prevăzut un asemenea drept în legislația românească. Acum se acordă, în general, zile libere pentru evenimentele familiale, fiecare firmă în parte decide câte zile se dau și motivul. Însă, odată ce legea va stabili regulile, toți angajatorii vor trebui să respecte un număr minim de zile libere pentru evenimentele familiale.

De asemenea, legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea astfel introduce condiții suplimentare pentru exercitarea dreptului.

Fiecare țară decide cum procedează

„Pentru a oferi șanse mai mari de a rămâne în câmpul muncii bărbaților și femeilor care au responsabilități de îngrijire, fiecare lucrător ar trebui să aibă dreptul la un concediu de îngrijitor de cinci zile lucrătoare pe an.

Statele membre pot decide ca un astfel de concediu să poată fi efectuat în perioade de una sau mai multe zile lucrătoare, pentru fiecare caz. Pentru a ține cont de sistemele naționale diferite, statele membre ar trebui să poată aloca concediul de îngrijitor cu ajutorul unei perioade de referință, alta decât un an, în funcție de persoana care are nevoie de îngrijire sau sprijin sau în funcție de caz.

Concediu de îngrijitor pentru rude

Se preconizează o creștere continuă a nevoilor în materie de îngrijire cauzată de îmbătrânirea populației și, în consecință, o creștere concomitentă a prevalenței deficiențelor legate de vârstă. Statele membre ar trebui să țină cont de creșterea nevoilor în materie de îngrijire atunci când își elaborează politicile în domeniul îngrijirii, inclusiv în ceea ce privește concediul de îngrijitor.

Statele membre sunt încurajate să acorde dreptul la concediul de îngrijitor și pentru alte rude, cum ar fi bunicii ori frații sau surorile. Statele membre pot solicita un certificat medical prealabil care să ateste necesitatea unei îngrijiri semnificative sau a sprijinului dintr-un motiv medical grav”, se arată în directiva europeană.

Ce trebuie să conțină contractele de muncă

La modificarea conținutului contractelor de muncă, angajatorii vor fi obligați să furnizeze în scris mai multe informații cu privire la raporturile de muncă. Chiar dacă majoritatea elementelor se regăsesc deja în legislația românească, există însă și anumite aspecte care se vor modifica sau care vor introduse.

Urmăriți Impact.ro și pe