Un nou gigant din România și-ar putea închide porțile: era singurul producător de ciocolată de la noi

Gabriel Peneș 31.03.2023, 11:39
Un nou gigant din România și-ar putea închide porțile: era singurul producător de ciocolată de la noi

Un nou gigant din România și-ar putea închide porțile. Singurul producător românesc de ciocolată a intrat în insolvență, după 25 de ani de existență. Măsura a fost luată în scopul redresării afacerii, într-o perioadă economică și financiară dificilă pentru firma ce este condusă chiar de ciocolatierul după rețetele căruia s-a făcut ciocolata.

Un nou gigant din România și-ar putea închide porțile

Singura fabrică românească de ciocolată prin prisma structurii asociative, Galactic, de la Baia Mare, a intrat, joi, oficial în insolvență, printr-o decizie a Judecătoriei Baia Mare.

În perioada sa de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Ea ajunsese la un moment dat să aibă în portofoliu peste 80 de sortimente de ciocolată ce se regăseau pe rafturile magazinelor din țară.

Printre sortimente se numărau: ciocolata Galactic, distinsă cu medalia „Marca de Aur“ la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România; Spria, cu o rețetă ce include ingrediente locale precum nuci, mac, miere, alune de pădure; Real Chocolate, CORA, Profi, Aro, Nr. 1, Sonata, Americana și pralinele Silvoriu.

Potrivit comunicatului de presă al companiei, Galactic solicitat deschiderea procedurii de insolvență cu scopul declarat de a depăși impasul în care se regăsește și de a găsi cele mai bune soluții pentru redresarea afacerii.

Un nou gigant din România și-ar putea închide porțile: era singurul producător de ciocolată de la noi
Singura fabrică românească de ciocolată din țara noastră, Galactic, a intrat în insolvență după 25 de ani de activitate

Era singurul producător de ciocolată de la noi

„Astăzi s-a aprobat în instanță faptul că singura fabrică românească de ciocolată, Galactic din Baia Mare, intră în insolvență” – a informat, joi, într-un comunicat, compania Eurosmart SPRL, desemnată să gestioneze redresarea fabricii, conform StartupCafe.ro.

Pentru compania Food Land Galactic și pentru brandul Galactic, reorganizarea judiciară este cea mai bună opțiune, societatea având posibilitatea de a depăși impasul în care se află și de a beneficia de protecția și avantajele oferite de procedura insolvenței. Astfel, societatea va putea duce mai departe povestea brandului românesc creat cu pasiune și consolidat în toți anii de funcționare” declară Mihaela Bocea, Managing Partner Eurosmart.

Conform informării de presă, compania Food Land Galactic, care se confruntă cu dificultăți financiare în ultima perioadă, a apreciat că cea mai potrivită cale de a se proteja, în contextul economic actual, dar și de a salva fabrica, este accesarea procedurii de insolvență.

Food Land Galactic, fabrica de ciocolată din Baia Mare, produce de 25 de ani dulciuri în România, având aproximativ 300 de rețete proprii, sub conducerea și ghidajul ciocolatierului Liviu Fagi. Compania fabrică produse dulci atât sub brandul propriu, Galactic, cât și sub umbrela altor branduri, pentru principalele supermarketuri și hipermarketuri de pe piața din România.

Prima ciocolată Galactic a fost produsă în 1997, în Baia Sprie, după o licență cumpărată de la compania Cadbury’s din Anglia. Numele a fost inspirat de un produs similar britanic, numit Galaxy, care făcea referire la Milky Way sau, în limba română, Calea Lactee.

Liviu Fagi, care este și directorul fabricii, a învățat meseria de ciocolatier în Marea Britanie, de unde a și cumpărat prima rețetă. Treptat, a creat însă produse noi, ajungând să aibă în producție aproape 300 de rețete proprii.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....