Un nou faliment în România, o lovitură majoră pentru toți șoferii: gigantul RCA care cade după City Insurance

Gabriel Peneș 15.03.2023, 09:34
Un nou faliment în România, o lovitură majoră pentru toți șoferii: gigantul RCA care cade după City Insurance

Un nou faliment în România, o lovitură majoră pentru toți șoferi. Majorarea prețurilor la polițele RCA este, se pare, semnalul unui nou faliment răsunător după cel al City Insurance, în 2021. O altă companie uriașă de pe piața asigurărilor este gata să „tragă obloanele”, a avertizat Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR)

Un nou faliment în România, o lovitură majoră pentru toți șoferii

Prețurile la RCA au crescut peste noapte în România, iar acest lucru a devenit un semnal îngrijorător pentru unii oameni politici. Cu atât mai mult cu cât piața de asigurări s-a confruntat în 2021 cu falimentul răsunător al City Insurance.

În acest context, preşedintele PSD și al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat recent, referitor la majorarea poliţelor RCA, că este posibil să fie un faliment anunţat şi că este ferm convins că guvernul va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată.

„Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre majorarea preţurilor la poliţelor RCA.

Cel mai recent avertisment legat de un nou faliment în piața asiguratorilor din România a venit din partea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) printr-o scrisoare trimisă chiar către Marcel Ciolacu. Aceasta a solicitat măsuri rapide în ceea ce privește compania Euroins.

Un nou faliment în România, o lovitură majoră pentru toți șoferii gigantul RCA care cade după City Insurance
După ce în 2021, piața asigurărilor RCA a fost zguduită de falimentul City Insurance, șoferii se pregătesc de căderea unei noi companii uriașe din domeniu

Gigantul RCA care cade după City Insurance

Din câte se pare, respectivul asigurator are conturile goale și se pregătește de faliment.

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) își exprimă îngrijorarea în legatură cu evoluția tarifelor RCA, precum și cu privire la situația financiară a companiei la care sunt asigurate RCA 4 din 10 autovehicule din România.

În acest sens, COTAR a transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României, inclusiv președintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, o solicitare de audiere a persoanelor vinovate de majorarea cu 40% a prețului RCA și de prăbusirea societății de asigurări Euroins”, scrie COTAR.

Ce speră oficialii COTAR să se întâmple este o intervenție rapidă din partea statului pentru a nu se ajunge ca în situația City Insurance, deși semnele în acest sens par destul de evidente.

„Domnule Președinte Marcel Ciolacu, nu mai putem pune batista pe țambal asa cum Parlamentul României, Direcția Națională Anticorupție și DIICOT au procedat până acum, în jaful numit City Insurance.

Cei 10 milioane de șoferi din România care astăzi plătesc un preț al RCA majorat cu 200%, la care se adaugă majorarea prețului RCA cu încă 40% de zilele trecute, vor să știe vinovații. Acest popor, care anul viitor se prezintă la urnele de vot, merită mai mult respect din partea instituțiilor românești!”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Despre ce societate este vorba

Tocmai pentru a atrage atenția asupra faptului că problema pleacă de la proasta sau slaba supraveghere a asiguratorilor de către autoritățile române, oficialul COTAR a insistat și pe faptul că banii Euroins ar exista, dar aceștia pleacă în afara țării.

„Există suspiciuni că acești bani sunt transferați de către asigurător în afara țării. Ca efect al dezastruoasei supravegheri a pieței de asigurări desfășurată în ultimii ani, care a permis falimentul asigurătorului City Insurance și dispariția din conturile din România ale acestui asigurător a peste 1 miliard de euro, fără ca reasiguratorul societății City Insurance să plătească măcar un leu, astăzi asistăm la reeditarea acelui episod, cu un nou protagonist de același calibru.

Doar că între timp, prețurile RCA au crescut cu 200%, până acum câteva zile, când ASF a anunțat noi scumpiri cu până la 40% ale acestui produs de lux, dar obligatoriu.

COTAR atrage atenția că încă de anul trecut executorii judecătorești s-au aflat de multe ori în situația de a nu mai găsi bani în conturile societății Euroins, atunci când încearcă să pună în executare hotărâri judecătorești prin care instanțele obligă asigurătorul rău-platnic la plata sumelor datorate către păgubiți”, mai arată COTAR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....