Un nou ajutor de 2500 de lei pentru români: când intră banii pe card, la ce pot fi folosiți

Gabriel Peneș 25.05.2023, 10:06
Un nou ajutor de 2500 de lei pentru români: când intră banii pe card, la ce pot fi folosiți

O anumită categorie de români ar putea primi un nou tip de ajutor, de 2.500 de lei, din partea statului. Aceasta ar fi, de fapt, soluția propusă de guvern pentru dezamorsarea grevei cadrelor didactice ce a debutat la începutul săptămânii. Măsura s-ar dori o compensație pentru incapacitatea autorităților de a mări semnificativ salariile profesorilor.

Un nou ajutor de 2500 de lei pentru români

Sindicatele din educație au declanșat, la începutul săptămânii, o grevă generală pe termen nelimitat, solicitând, în principal, mărirea salariilor personalului didactic și nedidactic din învățământul de toate gradele. Conform liderilor sindicali, salariul unui profesor debutant ar trebui să urce la 4.000 de lei net, iar cel al unui cadru didactic ce se apropie de finalul carierei, de circa 7.000 de lei net.

Între reprezentanții sindicaliștilor și cei ai guvernului au avut loc mai multe runde de negocieri, inclusiv miercuri seară. Noua ofertă a Executivului a fost acordarea unui ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei,  pentru cadrele didactice și de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, ce ar urma să fie plătit pe un card profesional în două tranșe, în lunile iunie și octombrie.

„Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a declarat Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, la finalul rundei de negocieri, conform news.ro.

Un nou ajutor de 2500 de lei pentru romani cand intra banii pe card, la ce pot fi folositi
În încercarea de a dezamorsa greva profesorilor, guvernul a propus acordarea unui ajutor financiar de 2.500 de lei, în două tranșe, în locul măririi de salarii solicitată de sindicaliștii din educație

Când intră banii pe card, la ce pot fi folosiți

Marian Neacșu a mai adăugat că nu există posibilitatea măririi salariilor în acest moment, conform cerințelor sindacatelor, și nu pot fi alocate nici prime.  că majorările salariale nu sunt fezabile și nu pot fi alocate prime. În schimb, acesta a mai spus că programul de guvernare viitor se va axa pe educație, iar prima categorie care va discuta viitoarea grilă de salarizare va fi educația.

„Am discutat foarte constructiv. Este foarte clar în momentul acesta că nu poate să fie vorba de niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt în acest moment la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri și s-a discutat foarte constructiv despre faptul că în programul de guvernare care va fi prezentat imediat ce noua așezare a Coaliției va constitui noul Guvern și va veni în fața Parlamentului, prioritatea numărul 1 va fi Educația”, mai a declarat, la finalul negocierilor Marian Neacșu.

Acesta a mai spus că după 15 iulie, după ce Banca Mondială va transmite primele informații referitoare la noua lege a salarizării, prima categorie socio-profesională care discute la Ministerul Muncii va fi Educația.

În schimb, reprezentanții sindicatelor din învățământ au primit cu circumspecție oferta guvernului, declarând că decizia va fi a membrilor de sindicat

„Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine (n.r. – joi) vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”.

În această dimineață, mesajul era mai pesimist. Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

„Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a mai declarat, tot vineri dimineață, și Marius Nistor, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....