Un film indian face furori pe IMDb. Nu a fost lansat în cinema, dar este peste „Închisoarea îngerilor” sau „Nașul”

Cătălina Burghelea 17.11.2021, 09:48
Un film indian face furori pe IMDb. Nu a fost lansat în cinema, dar este peste „Închisoarea îngerilor” sau „Nașul”

Un film indian face furori în clasamentul IMDb. Fanii acestei producții de acțiune sunt înnebuniți după personajele lor preferate din film, căruia i-au acordat un rating colosal. Nu a fost lansat încă în cinema, dar a depășit capodopere ca „Închisoarea îngerilor” sau „Nașul”.

Un film indian, peste „Închisoarea îngerilor” sau „Nașul” pe IMDb

O producție în limba tamilă a urcat în topul filmelor întocmit de utilizatorii IMDb, cu un rating de 9,6, fiind peste „The Shawshank Redemption” (trd. rom. „Închisoarea îngerilor”), scor 9,3, și „The Godfather” (trd. rom. „Nașul”), scor 9,2.

„Jai Bhim” a fost evaluat ca cel mai bun film de către utilizatori pe IMDb, învingând clasici precum „Închisoarea îngerilor” sau „Nașul”. Este cel mai recent dintr-un șir de filme indiene cu impact puternic, care relatează povești de represiune împotriva daliților, aflați la baza unei ierarhii rigide de caste hinduse, scrie jurnalistul de film Aseem Chhabra, potrivit BBC.

„Jai Bhim” este senzația momentului pe internet

La începutul lui Jai Bhim, ofițerii de poliție sunt arătați separând un grup de suspecți în funcție de casta lor. Cei care sunt din castele dominante sunt rugați să plece, în timp ce altora, care sunt Daliți sau aparțin comunităților tribale, li se cere să rămână. Ulterior, poliția depune acuzații false împotriva celor din categoria a doua. Este o scenă dură, tulburătoare, cu bărbați înspăimântați care stau în colț, oarecum conștienți de soarta lor; o amintire că astfel de activități au loc în mod obișnuit și despre cât de precară este viața celor marginalizați, în special a daliților, din orașele mici și din mediul rural din India.

Daliții reprezintă aproximativ 20% din populația Indiei și, în ciuda legilor care îi protejează, aceștia continuă să se confrunte cu discriminare și violență.

Ce înseamnă „Jai Bhim”?

Titlul „Jai Bhim” se traduce prin „Trăiască Bhim”, un slogan popularizat de adepții lui BR Ambedkar, savant și lider dalit, care a fost arhitectul-șef al Constituției Indiei și, de asemenea, primul ministru de Justiție al țării. Regizat de TJ Gnanavel și susținut de starul tamil Suriya, filmul spune povestea adevărată a unui avocat cruciat – interpretat de Suriya – care a luptat pentru o petiție depusă de o femeie gravidă, al cărei soț a fost plasat în custodia poliției și ulterior dat dispărut.

Cântece, lupte și melodramă

„Jai Bhim” face parte dintr-o nouă mișcare în cinematografia tamilă, în care un număr de tineri cineaști relatează povești crunte despre represiunea împotriva daliților.

„În ultimii 30 de ani, începând cu celebrarea centenarului lui Ambedkar în 1991, mișcarea dalită a crescut în Tamil Nadu”, a spus istoricul de film S Theodore Baskaran.

„Ideologii daliți uitați ai secolului al XX-lea au fost răscumpărați din istorie. Ideile [activistului social și politicianului] Periyar și ale lui Ambedkar s-au răspândit prin mărturiile multor scriitori daliți. În ultimul deceniu, unii dintre scriitori s-au mutat în cinema și au făcut filme. Dar au folosit ingredientele obișnuite, cum ar fi cântece, lupte și melodramă”, a mai spus acesta.

Nu a fost lansat încă în cinema

Este clar că publicul urmărește lansarea filmului în cinematografe. „Jai Bhim” nu s-a deschis în cinema, așa că nu există numere de box office care să-i susțină popularitatea. Dar rating-ul său de 9,6 dat de utilizatori pe IMDb l-a propulsat pe primul loc în baza de date online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...