Un filantrop turc a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce acuzații i s-au adus

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 15:28
Un filantrop turc a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce acuzații i s-au adus

Un tribunal din Turcia a dictat o condamnare cu închisoare pe viață împotriva unui bărbat care a participat la protestele în masă din anul 2013. Figură proeminentă a societății civile turce, acesta este închis de aproape cinci ani. „Pentru mine este o pierdere ireparabilă”, a spus el. După aflarea verdictului, Consiliul Europei a cerut eliberarea imediată a bărbatului.

Condamnare pe viață în Turcia

Osman Kavala, în vârstă de 64 de ani, este închis în închisoarea Silivri, la periferia Istanbulului, de când a fost reținut în octombrie 2017. Bărbatul a fost inițial achitat în februarie 2020 de acuzațiile care îl legau de protestele din 2013, din Parcul Gezi, însă a fost arestat pentru noi acuzații referitoare la o tentativă de lovitură de stat din 2016.

Astfel, tribunalul din Istanbul l-a condamnat pe proeminentul activist pentru drepturile civile și filantrop turc la închisoare pe viață, fără dreptul de a cere eliberarea condiționată. Curtea din Istanbul l-a scutit pe Osman Kaval de acuzațiile de spionaj, dar l-a găsit vinovat de încercarea de a răsturna guvernul, în timpul protestelor din 2013, informează Euronews.

Un filantrop turc a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce acuzații i s-au adus
Osman Kavala se află în închisoare din 2017.

Am asistat la o parodie a justiției de proporții spectaculoase. Acest verdict dă o lovitură devastatoare nu numai lui Osman Kavala, celorlalți inculpați și familiilor lor, ci tuturor celor care cred în justiție și în activismul pentru drepturile omului în Turcia și nu numai”, a declarat Nils Muiznieks, directorul pentru Europa al Amnesty International.

Alte șapte persoane au fost arestate

Osman Kavala, care a petrecut deja mai bine de patru ani în închisoare, neagă acuzațiile că ar fi finanțat protestele antiguvernamentale. În pledoaria finală de apărare, acesta a spus că acuzațiile „nu sunt plauzibile” și se bazează pe „dovezi care nu sunt dovezi”.

Faptul că mi-am petrecut patru ani și jumătate din viață în închisoare este o pierdere ireparabilă pentru mine. Singura mea consolare este ca experiența mea să contribuie la o mai bună înțelegere a problemelor grave ale sistemului judiciar turc”, a spus el instanței.

Alți șapte inculpați au fost, de asemenea, condamnați la 18 ani de închisoare, pe fondul huiduielilor din sala de judecată.

După aflarea verdictului, Consiliul Europei, care a inițiat deja o procedură de sancționare împotriva Ankarei din cauza refuzului său de a coopera în acest caz, a cerut eliberarea „fără întârziere” a lui Osman Kavala.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...