Un elev de liceu a fost condamnat la închisoare pe viață în Suedia. Fapta pentru care a fost pedepsit

Beatrice Dumitru 08.09.2022, 17:24
Un elev de liceu a fost condamnat la închisoare pe viață în Suedia. Fapta pentru care a fost pedepsit

Un tribunal suedez a condamnat la închisoare pe viață un elev în vârstă de 18 ani, după un atac în școala în care învăța. Acesta este cea mai tânără persoană condamnată pe viață din această țară. Liceul din Malmo are profil artistic și numără peste o mie de elevi.

Motivul pentru care a fost condamnat elevul

Potrivit unor surse din instanță, liceanul este cea mai tânără persoană condamnată la închisoare pe viață din istoria modernă a Suediei, iar sentința vine după modificarea unei legi care prevedea pedepse reduse pentru tinerii vinovați de infracțiuni grave.

În luna martie, Fabian Vidar Cederholm a ucis, cu un topor, două profesoare din liceul în care învăța, Latin School din oraşul Malmo, al treilea oraș ca mărime al Suediei. Acesta a fost arestat la scurt timp după atac, Tribunalul din Malma a precizat  că nu a putut stabili motivele clare ale crimelor.

Un elev de liceu ani a fost condamnat la închisoare pe viață în Suedia. Fapta pentru care a fost pedepsit
Fabian Vidar Cederholm, elevul condamnat pe viață. Sursa foto: Poliția Suedia.

„Există două crime brutale, iar victimele au suferit enorm”, a spus judecătorul Johan Kvart, adăugând că comportamentul tânărului poate fi considerat „deosebit de îngrozitor”, citat de Le Figaro.

Ce a spus elevul în instanță

Tânărul a recunoscut faptele și a spus instanței că era de părere că nu are niciun loc în societate, dar nu avea curajul să se sinucidă și se gândea că nu va ieși cu viață din liceu. O evaluare psihiatrică a arătat că acesta suferea de tulburări de spectru autist, dar potrivit instanței nu exista nimic care să indice că ar fi suferit de „o tulburare psihiatrică gravă”.

Avocatul elevului, Anders Elison, a pledat pentru o sentință mai blândă din cauza dificultăților psihiatrice ale clientului său. El a declarat presei locale că intenționează să facă apel la sentință.

În Suedia, un condamnat pe viață poate solicita, după zece ani, comutarea pedepsei sale în condamnare pe o durată specifică, care este adesea acordată. În practică, pedepsele pe viață sunt, așadar, limitate la o medie de 16 ani de închisoare, potrivit serviciilor penitenciare suedeze.

Cum s-a adaptat băiatul Flaviei Mihășan la grădiniță
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...