Un aeroport din Ucraina, distrus de ruși. Zelenski, apel către Occident. „Este datoria voastră umanitară”

Ana Anitoiu 06.03.2022, 17:37
Un aeroport din Ucraina, distrus de ruși. Zelenski, apel către Occident. „Este datoria voastră umanitară”

Un aeroport din Ucraina a fost distrus complet după ce l-au lovit opt rachete ale rușilor. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat, duminică, acest atac ce a avut loc aproape de orașul Vinița din vestul țării, și a făcut un nou apel către Occident.

Zelenski, despre distrugerea aeroportului

Președintele Ucrainei a spus că orașul Vinița este pașnic și nu a amenințat niciodată Rusia. Zelenski a numit atacul ce a distrus aeroportul „cinic și brutal”. Liderul ucrainean a mai spus că rușii continuă să distrugă infrastructura țării sale și viața ucrainenilor.

„Ei (militarii ruși, n.r.) continuă să ne distrugă infrastructura și viaţa pe care am construit-o noi înşine, părinţii noştri, bunicii noştri, generaţii de ucraineni”, a spus Volodimir Zelenski într-o nouă înregistrare video ce a fost publicată pe contul oficial de Telegram al preşedintelui.

Un aeroport din Ucraina, distrus de rusi. Zelenski, apel catre Occident
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, nou apel către Occident

De asemenea, președintele Ucrainei a făcut un nou apel către Occident. Zelenski a cerut închiderea spațiului aerian al țării lui pentru toate avioanele și rachetele rusești, pentru toți teroriștii. Dacă acest lucru nu este posibil, liderul ucrainean a cerut aeronave de luptă.

„Faceţi o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe. Suntem oameni şi este datoria voastră umanitară să protejaţi oamenii şi puteţi face acest lucru. Dacă nu o faceţi, daţi-ne avioane ca să ne putem apăra”, le-a transmis Volodimir Zelenski aliaţilor din NATO.

Motivul pentru care NATO n-a răspuns apelului făcut de Zelenski

Nu este prima dată când președintele Ucrainei a cerut ca NATO să închidă spațiul aerian al țării sale pentru Rusia. De altfel, el a argumentat că, joi seară, că doar o zonă de excludere aeriană va garanta că rușii nu vor bombarda infrastructura nucleară a țării sale.

Însă, acest apel al lui Volodimir Zelenski a fost respins. Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, a explicat care este motivul acestei rețineri a NATO.

„NATO nu este parte a conflictului. Nu vom intra în Ucraina, nici terestru, nici în spațiul aerian. Scopul nostru principal este să protejăm un miliard de oameni din țările membre. Acesta este motivul pentru care luăm această decizie grea de a nu implica NATO în Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg.

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus joi că dacă NATO ar impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, ar exista riscul de escaladare și un risc real de a începe cel de-Al Treilea Război Mondial.

Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii au anunțat recent că vor trimite în Ucraina arme antitanc, antiaeriene, armament de infanterie și diverse tipuri de muniție și veste antiglonț. Acest ajutor militar valorează 350 de milioane de dolari.

În plus, conform secretarului american de stat, Antony Blinken, SUA iau în considerare posibilitatea de a trimite avioane către Polonia dacă Varşovia va hotărî să trimită la rândul ei avioane de luptă în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...