Ultimă oră! Până când este amânată majorarea pensiilor. Apare clar în ordonanța adoptată de Guvern

Stan Filon 10.02.2021, 18:15
Ultimă oră! Până când este amânată majorarea pensiilor. Apare clar în ordonanța adoptată de Guvern

Guvernul Cîțu le-a luat orice speranță pensionarilor din România, după ce a adoptat o Ordonanță de Urgență care spune negru pe alb exact când vor mai vedea aceștia o majorare a pensiei. Mulți dintre pensionari nu vor mai prinde următoarea majorare, din păcate.

S-a aflat până când este amânată majorarea pensiilor

Așadar, Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare. Ordonanța prevede însă și înghețarea pensiilor în 2021, dar și amânarea majorărilor prevăzute în lege din anul 2021, 2022, 2023, cât și din anul 2024! Cu alte cuvinte, pensionarii și-au luat adio de la majorarea pensiilor până în anul 2025!

Cu toate acestea, față de legea pensiilor aflată în vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie să fie de 1875 de lei, ordonanța de urgență adoptată miercuri spune că punctul de pensie va fi egal cu această sumă începând cu 1 septembrie 2023.

S-a aflat pana cand este amanata majorarea pensiilor
S-a aflat pana cand este amanata majorarea pensiilor

Ordonanța guvernului cuprinde și următoarele prevederi:

  • În anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.”
  • Începând cu anul 2024, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.”

Premierul Florin Câțu a venit cu explicații și a spus că bugetul este deja ămpovărat cu majorarea punctului de pensie care s-a făcut anul trecut. Pentru această majorare, Guvernul are de plătit în plus 8 miliarde de lei, potrivit premierului.

„Ştiţi foarte bine, vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat din motive electorale să crească în septembrie. Rectificăm această problemă şi punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022. Trebuie să ştim că anul acesta punctul de pensie este de 1.442 lei, mai mare decât a fost punctul de pensie anul trecut, în jur de 1300 de lei.

La acest punct de pensie, de anul acesta, efortul suplimentar bugetar este deja de 8 miliarde de lei. Deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus. Sunt 19 miliarde de lei în plus faţă de 2019. Vorbim de o criză economică fără precedent în 2020 şi o perioadă de revenire în 2021″, a declarat Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...