Uite vinieta, nu e vinieta: cum modifică Gabriela Firea proiectul care te taxează dacă ai mașină înmatriculată în provincie

Ciprian Ioana 28.08.2019, 10:42
Uite vinieta, nu e vinieta: cum modifică Gabriela Firea proiectul care te taxează dacă ai mașină înmatriculată în provincie

Primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit cu detalii legate de proiectul anti-poluare, care prevede, între altele, taxarea șoferilor care circulă în centrul Bucureștiului cu mașini înmatriculate în provincie. Edilul-șef a făcut mai multe precizări și a susținut că proiectul va suferi câteva modificări.

Proiectul anti-poluare, care introduce o vinietă pentru anumite tipuri de mașini care vor să tranziteze centrul Capitalei, a fost pus recent în dezbatere publică. De la momentul când a fost publicat, au existat mai multe păreri pro și contra.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că timp de șapte zile – perioada în care proiectul a fost pus în dezbatere publică – s-au primit foarte multe opinii. Majoritatea au fost critice la prevederea care se referă la mașinile înmatriculate în provincie.

Propunerea se referă la plata unei viniete în cazul acestora pentru circulația prin centrul Bucureștiului. Iar Gabriela Firea afirmă că va modifica acea prevedere.

Gabriela Firea, un pas înapoi în cazul mașinilor înmatriculate în provincie

Unde plătești vinieta pentru București și în ce zone n-ai voie cu mașinile sub Euro 3. Cum află autoritățile dacă încalci legea

Primarul-general, Gabriela Firea, a precizat că dezbaterea publică în cazul acestui proiect se termină pe 1 octombrie. După acea dată, va veni în fața Consiliului General al Municipiului București cu un proiect îmbunătățit.

Unul care va ține cont de toate punctele de vedere primite.

„Astăzi (n. red. – marți, 27 august) suntem în a şaptea zi de dezbatere publică, mă refer la zile lucrătoare. Pe data de 1 octombrie se finalizează dezbaterea publică legală şi voi veni în faţa CGMB în şedinţa din octombrie cu acest proiect îmbunătăţit în care voi ţine cont de tot ceea ce mi-au transmis cetăţenii şi de tot ce dumneavoastră ne transmiteţi către cabinetul primarului general. (…)  am citit mesajele şi pro şi contra, că am reţinut observaţiile făcute de bucureşteni sau non-bucureşteni. Vă invit şi pe dumneavoastră, consilierii generali de la toate grupurile politice să vă alăturaţi acestui demers (…) de a lupta cu flagelul poluării. (…) Proiectul prezentat de mine acum două săptămâni poate deveni proiectul nostru”
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Gabriela Firea a semnat contractul pentru Sala Polivalenta

În forma actuală, se prevede că mașinile înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, precum şi cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul București, numai în urma achiziționării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

O vinietă în cazul căreia prețurile pornesc de la 10 lei pe zi și ajung la 1.900 – abonamentul pe un an. Gabriela Firea susține acum că această prevedere va fi modificată și va conține câteva excepții.

Dar, important de spus, vor fi exceptați de la plata vinietei doar șoferii care fac dovada că le este imposibil să-și înmatriculeze mașina în București, așa cum sunt cei cu mașini cumpărate în leasing sau cei care au viză de flotant.

„Cele mai multe observaţii sunt legate de imposibilitatea, dacă rămâne proiectul aşa cum a fost prezentat, de a mai avea de la 1 ianuarie un autoturism înmatriculat într-un alt judeţ care se deplasează în municipiul Bucureşti fără a plăti vinieta. (…) Am ţinut cont de observaţiile care relevă faptul că sunt şi situaţii de înţeles, situaţii speciale ce ar trebui să fie regăsite sub forma unor excepţii. De exemplu, cetăţenii care, deşi au domiciliul în Bucureşti, nu pot înmatricula maşina în Bucureşti, deoarece au preluat un leasing de la o societate înregistrată pe raza altui judeţ şi care garantează că la finalizarea leasingului îşi vor înmatricula autoturismul în Bucureşti”
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Proiectul prevede și amenzi dure pentru cei prinși fără vinietă: cine încalcă regulile menționate va fi amendat cu sume cuprinse între 1.500 la 2.000 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe