Uită de aur și verifică dacă deții acest metal prețios. Prețul lui este și de 10 ori mai mare

Beatrice Dumitru 09.03.2023, 17:39
Uită de aur și verifică dacă deții acest metal prețios. Prețul lui este și de 10 ori mai mare

Metalele prețioase sunt metale de mare valoare. Aurul este metalul prețios prin excelență și, de fapt, a fost primul metal nobil pe care l-a cunoscut omul. Dar există un alt metal, mult mai prețios decât aurul, considerat cel mai rar din lume, iar prețul lui este de zece ori mai mare decât al aurului. Ce metal este.

Cel mai rar metal din lume

Adevărul este că aurul face parte din societatea noastră de mii de ani, de pe vremea Egiptului Antic, iar acum se află  în topul celor mai scumpe cinci metale. Prețurile aurului se ridică la peste 1.850 dolari americani pe 35 de grame, dar există un metal care costă de zece ori mai mult.

Metalul care nu se compară cu aurul este rodiul și datorită prețului, dar și pentru că este destul de rar. Prețul pe 35 de grame de rodiu ajunge la 10.300 dolari americani. Rodiul este un metal nobil alb-argintiu dur, din grupa platinei, și este extras în Africa de Sud, în Munţii Ural, în America de Nord şi America de Sud.

Uită de aur și verifică dacă deții acest metal prețios. Prețul lui este și de 10 ori mai mare
Rodiul este cel mai prețios metal.

De ce este rodiul atăt de scump

Rodiul nu reacționează ușor la oxigen, ceea ce îl face un metal nobil și înseamnă că este un catalizator perfect, rezistent atât la coroziune, cât și la oxidare. Rezistența generală și punctul de topire ridicat de 1.964 de grade Celsius îl plasează printre metalele din grupul platinei alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.

Rodiul, împreună cu alte metale preţioase, cum ar fi paladiul şi platina, este utilizat de convertoarele catalitice, care dotează sistemele de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice și peste 80% din cererea de rodiu şi paladiu provine din industria auto.

Rodiul este cel mai rar element din grupa platinei, apărând într-o parte din 200 de milioane în crusta Pământului, în timp ce aurul se găsește la o abundență de aproximativ 0,0013 părți pe milion. Acesta are o densitate mai mică și un punct mai înalt de topire ca platina și rămâne neafectat de aer și apă până la 600 de grade Celsius.

De asemenea, rodiul poate veni ca un produs secundar al rafinării minereurilor de cupru și nichel, care conțin până la 0,1% din metalul prețios. Aproximativ 16 tone de rodiu sunt produse anual, cu o rezervă estimată la 3.000 de tone.

Rodiul a fost descoperit în 1803 de chimistul englez William Hyde Wollaston, la scurt timp după ce acesta a descoperit elementul paladiu. Wollaston a extras rodiu dintr-o bucată de minereu de platină pe care o obținuse din America de Sud. Rodiul apare adesea cu depozite de platină și este obținut în mod obișnuit din extracția și rafinarea platinei.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...