UE anunță sfârșitul dominației americane în lume. Cine va lua locul SUA

Luiza Moldovan 26.05.2020, 14:02

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat de multă vreme că Europa a fost „destul de naivă” în relația cu China, dar că, în ultima vreme, devine realistă.

În opinia lui Borrell, China e mai mult un partener economic decât „un rival sistemic, care caută să promoveze o alternativă de model de guvernare„.

Sfârșitul dominației americane anunță un nou candidat la rolul de lider mondial

În această ecuație, America are un cuvânt din ce în ce mai puțin vocal de spus. În timpul crizei, nu a preluat frîiele mondiale, așa cum ar fi făcut-o acum 40 de ani. Pentru că nu a dorit sau pentru că nu s-a simțit în stare? Vorbim despre un sfârșit al dominației americane în lume și despre preluarea, de către Asia, a unei felii din ce în ce mai mare de lume.

În opinia lui Borrell, criza pandemică a exacerbat rivalitatea dintre America și China. Fiecare dintre aceste două puteri s-au acuzat reciproc că au răspândit pandemia. Borrell crede că viziunea președintelui Trump în privința multilateralismului (anume că America nu are nimic de câștigat din asta) e falimentară.

„Analiștii au vorbit de mult despre sfârșitul unui sistem (global) condus de Statele Unite și apariția unui secol asiatic. Acest lucru se întâmplă în fața ochilor noștri”, a afirmat luni Josep Borrell, în cadrul unei întâlniri anuale ținute la Berlin.

În ecuația mondială, UE ar putea fi prinsă la mijloc între Statele Unite și China, dar este vital pentru Europa să nu fie exploatată de nici una dintre puteri și să-și vadă de interesele ei, spune Borrell
În ecuația mondială, UE ar putea fi prinsă la mijloc între Statele Unite și China, dar este vital pentru Europa să nu fie exploatată de nici una dintre puteri și să-și vadă de interesele ei, spune Borrell

Pandemia catalizează eficient reașezarea lumii

Înaltul Reprezentant al Diplomației Europene a spus că pandemia recalibrează lumea într-un mod mult mai rapid și mai eficient decât orice altceva și că, de fapt, această criză nu a făcut decât să catalizeze ceea ce era de mult în desfășurare.

„Întărește o tendință deja marcată înainte”, a adăugat Borrell.

Faptul că nu există un lider al lumii clar conturat nu face decât să-i lase loc Asiei să preia frâiele economiei, securității și tehnologiei. Pandemia ar putea fi punctul de cotitură al redesenării lumii:

„Trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult spațiu, din punct de vedere al economiei, securității și tehnologiei. Dacă secolul XXI ar fi să fie „secolul asiatic”, cum al XX-lea a fost „secolul american”, s-ar putea constata că pandemia va fi pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul.

„Aceasta este într-adevăr prima criză majoră din decenii în care Statele Unite nu au preluat conducerea la nivel internațional. Poate că nu doresc acest lucru, dar vedem tensiuni în creștere peste tot, în special, între Statele Unite și China”.

În această ecuație, Uniunea Europeană riscă să fie prinsă la mijloc. Singura cale de rezolvare a acestei dileme este ca Uniunea să-și urmărească propriile interese și valori.

„Presiunea de a alege părțile devine din ce în ce mai importantă. Ca Uniune Europeană, trebuie să acordăm prioritate valorilor și intereselor noastre și să evităm să fim exploatați de unul sau de altul”, a adăugat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe