Ucrainenii se tem și de Ungaria, nu doar de Rusia. Regiunea pe care cred că o va anexa Victor Orban

Stan Filon 15.12.2021, 17:50
Ucrainenii se tem și de Ungaria, nu doar de Rusia. Regiunea pe care cred că o va anexa Victor Orban

Pe lângă amenințarea Rusiei, care a trimis la graniță sute de mii de soldați, ucrainenii mai au o problemă! Se tem ca țara lor să nu fie împărțită între mai multe state. Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj de opinie făcut recent în Ucraina, la care au participat mii de oameni.

Ucrainenii se tem și de Ungaria, nu doar de vecinii ruși

Cu mii și mii de soldați ruși la graniță, cu o câteva orașe ocupate de separatiști pro-ruși, ucrainenii se pare că mai au temere. Aproape jumătate din populație consideră că Ungaria se pregătește să invadeze Ucraina și să anexeze Transcarpatia.

Nu mai puțin de 41% din populația Ucrainei consideră că politica Ungariei față de minoritățile naționale din Transcarpatia este o pregătire pentru o viitoare anexare a teritoriului respectiv. Așa reiese din sondajul de opinie realizat de «Fundația Ilko Kucheriv pentru Inițiative Democratice» împreună cu Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, comandat de Institutul de Strategie Central Europeană în cadrul proiectului special Re: Open Zakarpattia, desfășurat în perioada 22 octombrie – 12 noiembrie.

Ucrainenii se tem si de Ungaria, nu doar de vecinii rusi
Ucrainenii se tem si de Ungaria, nu doar de vecinii rusi

Ce părere au ucrainenii despre unguri

Cu toate acestea, populația mai tânără a Ucrainei consideră că demersurile făcute de Ungaria reprezintă, de fapt, doar un sprijin real pentru regiune și pentru maghiarii care locuiesc în Ucraina.

Populația din Transcapatia au însă o altă opinie. Potrivit unui sondaj regional efectuat în august-septembrie 2020, 31,5% dintre respondenți au considerat acțiunile Ungariei drept susținere a minorității maghiare din Transcarpatia, iar alți 40% – un beneficiu pentru dezvoltarea regiunii cu condiția ca guvernul ungar să găsească puncte de tangență  cu guvernul ucrainean.

Acțiunile Ungariei în Transcapatia au schimbat viziunea localnicilor față de țara vecină. Astfel, dacă în anul 2020 12% dintre respondenți spuneau că ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei și alți 28% ca prieteni sau colegi, astfel stă situația în anul 2021. Astfel, cifrele s-au îmbunătățit considerabil. 29% dintre localnici au spus că ar dori să-i vadă pe maghiari ca membri ai familiei, iar ca prieteni 28%.

De ce s-au îmbunătăți cifrele

Sociologii au o altă explicație. Specialiștii spun că aceste noi cifre indică, de fapt, o creștere a unității cetățenilor Ucrainei, indiferent de naționalitate, drept  răspuns la dificultățile și amenințările care decurg din efectele crizei coronavirusului. Un alt factor este o evaluare mai realistă a influenței Ungariei asupra maghiarilor din Transcarpatia și experiența pozitivă zilnică a interacțiunii dintre oameni de diferite medii etnice.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de peste 2000 de persoane și a fost realizat în perioada 22 octombrie – 12 noiembrie 2021 prin interviu telefonic bazat pe un eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil în toate regiunile Ucrainei, cu excepția teritoriilor ocupate temporar Crimeea și Donbass. În total, au fost intervievați 2003 respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Pentru comparație, au fost utilizate datele a două anchete reprezentative regionale efectuate în regiunea Transcarpatia în august-septembrie 2020 și 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...