Ucraina vrea să producă haos în rândul forțelor ruse. Care este strategia armatei Kievului

Beatrice Dumitru 17.08.2022, 17:36
Ucraina vrea să producă haos în rândul forțelor ruse. Care este strategia armatei Kievului

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în rândul forțelor ruse”, potrivit consilierului președintelui Volodimir Zelenski. Acesta a dat detalii despre strategia pe care trupele ucrainene o vor folosi pentru a învinge armata Kremlinului după aproape șase luni de război.

Cum va arăta contraofensiva Ucrainei

Mihailo Podoliak a declarat că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu atacul asupra avioanelor rusești de pe aerodromul Saky.

Rusia a declarat că un incendiu a declanșat explozii la un depozit de muniții din districtul Dzhankoi din Crimeea, un incident pe  care trupele ucrainene nu l-au revendicat, dar i-au determinat pe turiștii ruși să fugă din această zonă. Ministerul Apărării de la Moscova a reclamat acțiuni de sabotaj și a precizat că ia „măsurile necesare” pentru a preveni alte episoade de acest fel.

Ucraina vrea să producă haos în randul forțelor ruse. Care este strategia armatei Kievului
Armata Ucrainei schimbă strategia în războiul cu Rusia.

„Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte ale infrastructurii militare. Creează un haos în propriile forțe”, a declarat Mihailo Podoliak pentru The Guardian.

„Nu folosim tactica anilor 60 și 70”

Consilierul președintelui ucrainean a explicat că abordarea Kievului vine în contrast cu tactica Moscovei de a folosi putere de artilerie pentru a câștiga teritoriu în Donbas, acolo unde forțele ruse au distrus orașe ca Mariupol și Sievierodonețk pentru a înainta.

„O contraofensivă ucraineană arată foarte diferit de cea a Rusiei. Nu folosim tactica anilor 60 și 70, a secolului trecut”, a adăugat Mihailo Podoliak.

Ucraina a încercat să izoleze Hersonul, singurul oraș cucerit de Rusia pe malul de vest al râului Nipru, prin distrugerea podurilor rutiere și feroviare folosind artilerie primitp din Occident, până în punctul în care Rusia să nu mai poată să-și aprovizioneze forțele armate în mod eficient.

Podoliak a adăugat că ajutată de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de vest, Ucraina speră să degradeze puterea invadatorilor prin „lipsa proviziilor și a muniției”, ceea ce „îi va face pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război”. Acesta a mai subliniat că Ucraina consideră Podul Crimeei care leagă peninsula ocupată de Rusia continentală drept o țintă militară legitimă.

Este o construcție ilegală și principala poartă pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte ar trebui distruse”, a spus el.

De asemenea, consilierul lui Volodimir Zelenski, cel care a condus negocierile de pace cu Moscova la începutul conflictului, a mai afirmat că nu există nicio perspectivă ca Rusia să discute serios până când nu va experimenta o înfrângere pe câmpul de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...