Ucraina trebuie să treacă de la armele sovietice la cele NATO. Jens Stoltenberg: „Este o tranziție dificilă și solicitantă”

Beatrice Dumitru 15.06.2022, 15:42
Ucraina trebuie să treacă de la armele sovietice la cele NATO. Jens Stoltenberg: „Este o tranziție dificilă și solicitantă”

Ucraina a cerut în repetate rânduri Occidentului să-i livreze armament modern pentru a putea lupta cu forțele ruse. Până acum, trupele Kievului au folosit echipamente din epoca sovietică, însă șeful NATO Jens Stoltenberg a spus că Ucraina trebuie să facă tranziția la armele alianței, dar că eforturile necesită timp.

NATO va furniza Ucrainei echipamente moderne

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca statele din alianță să înțeleagă cât de important este ca Ucraina să fie dotată cu echipamente NATO moderne, pentru a renunța la cele din epoca sovietică.

De asemenea, acesta a asigurat că țările NATO vor furniza Ucrainei arme grele moderne, dar acest lucru „necesită timp”, deoarece soldații ucraineni trebuie să fie pregătiți pentru a le putea utiliza, notează Le Figaro.

Ucraina trebuie să treacă de la armele sovietice la cele NATO. Jens Stoltenberg: „Este o tranziție dificilă și solicitantă”
Soldații Ucrainei vor fi dotați cu echipamente moderne NATO pentru a face față trupelor ruse.

Am luat măsura de urgență, dar eforturile necesită timp. Tranziția de la echipamentele din epoca sovietică la echipamentele moderne NATO necesită ca soldații ucrainenii să fie gata să le folosească. Este o tranziție dificilă și solicitantă”, a explicat Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării Alianței.

Ucraina a primit până acum arme din epoca sovietică

Aliații au furnizat până acum Ucrainei arme grele din epoca sovietică din stocurile lor, deoarece ucrainenii știau să le manevreze. Acum, Kievul cere armament modern, ca cel al forțelor NATO, pentru a rezista în fața trupelor ruse.

Acestea sunt sisteme de artilerie, cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene conform standardelor NATO, care necesită pregătire și întreținere”, a insistat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a participat marți, 14 iunie, la o întâlnire la Haga cu liderii din șapte țări ale Alianței (Țările de Jos, Belgia, Polonia, România, Portugalia, Danemarca și Letonia). Potrivit acestuia, premierul olandez Mark Rutte a explicat că folosirea obuzierelor necesită pregătirea soldaților ucraineni.

Ne vom întâlni în această seară cu reprezentanții Ucrainei, Georgiei, Finlandei, Suediei și ai Uniunii Europene. Va fi o oportunitate pentru ministrul ucrainean al Apărării să ne spună de ce are nevoie țara sa pentru a rezista în fața Rusiei”, a mai precizat șeful NATO.

După invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, pe care Moscova o numește „o operațiune militară specială”, NATO și-a sporit prezența în țările baltice, dar Estonia, Letonia și Lituania au cerut ca regiunea lor să primească cele mai multe forțe NATO pregătite pentru luptă din Europa, miscare care va fi convenită la summitul din 28-30 iunie, de la Madrid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...