Ucraina spune că poate rezolva problema Transnistriei ”cât ai pocni din degete”. Ce condiție pune Kievul

Beatrice Dumitru 27.04.2022, 13:28
Ucraina spune că poate rezolva problema Transnistriei ”cât ai pocni din degete”. Ce condiție pune Kievul

Mai multe explozii au avut loc în cursul zilelor de luni și marți în regiunea separatistă moldovenească Transnistria, iar două dintre ele au doborât două antene care transmiteau posturi radio din Rusia. Așa- zisele autorități de la Tiraspol au instituit cod roșu de alertă teroristă după aceste incidente. Kievul spune că poate rezolva problema transnistreană, cu o singură condiție.

Ce condiție pune Ucraina

Ucraina a acuzat Moscova că încearcă să tragă regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, în războiul său de la Kiev, după ce autoritățile din regiunea susținută de Moscova au spus că au fost vizate de o serie de atacuri. Rusia are trupe staționate în Transnistria din 1990.

Kievul este în stare să rezolve problema din Transnistria ”cât ai pocni din degete”, dar cu o condiție.  Autoritățile Republicii Moldova trebuie să ceară ajutorul Ucrainei, potrivit lui Aleksei Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, notează deschide.md.

Ucraina poate rezolva problema Transnistriei ”cât ai pocni din degete”. Ce condiție pune Kievul
Republica Moldova se teme de un conflict în Transnistria.

Aici trebuie să spunem că Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați. Astfel, ei pot veni și la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuși, oficial, teritoriu care aparține Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană” a declarat Aleksei Arestovici.

Țara care mai poate ajuta Republica Moldova

Acesta a afirmat că mai există o țară care poate ajuta Moldova în cazul unei eventuale agresiuni militare din partea separatiștilor proruși, referindu-se la România. Arestovici a vorbit despre apropierea dintre București și Chișinău, spunând că, practic, este vorba despre același popor.

În Transnistria sunt circa 1600 de soldați ruși, plus așa zisa armată a regiunii, încă vreo 5000-7000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Și cel mai bun lucru pe care-l poate face țara în acest caz ar fi să ceară ajutor Ucrainei și României. Da, România, pentru că ei de fapt sunt același popor. Există și mulți moldoveni care nu vor fi de acord cu mine, ei au poziția că sunt popor separat, dar limba e aceeași. E cert că sunt apropiați cu românii” a declarat Arestovici.

Consilierul lui Volodimir Zelenski este de părere că oficialii de rang înalt ai Rusiei au demonstrat până acum că scopul lor este să ocupe Republica Moldova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...