Ucraina, atac la șeful ONU după anunțarea vizitei la Moscova. „Ideea nu este bună”

Beatrice Dumitru 25.04.2022, 13:47
Ucraina, atac la șeful ONU după anunțarea vizitei la Moscova. „Ideea nu este bună”

Înalți oficiali ucraineni și-au exprimat dezaprobarea față de întâlnirea planificată a secretarului general al Națiunilor Unite Antonio Guterres cu președintele Vladimir Putin, săptămâna aceasta, la Moscova. Ei consideră „ilogică” decizia acestuia de a merge prima dată în Rusia. Joi, șeful ONU are programată o călătorie în Ucraina pentru a se întâlni cu ministrul de Externe Dmitro Kuleba și cu Volodimir Zelenski.

Șeful ONU, în vizită la Moscova și Kiev

Înainte de a ajunge în Rusia, Antonio Guterres va călători în Turcia pentru a discuta cu președintele Recep Erdogan. La Moscova, acesta va avea o întâlnire de lucru cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și va fi primit de Vladimir Putin. De asemenea, el va discuta cu personalul ONU „pentru a discuta despre extinderea asistenței umanitare pentru poporul Ucrainei”.

Înainte de summitul programat marți, 26 aprilie, Igor Zhovkva, adjunct al șefului cabinetului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că secretarul general al ONU„nu este chiar” autorizat să vorbească în numele guvernului ucrainean în eforturile depuse pentru a negocia un acord de pace pe fondul invaziei Rusiei, notează Politico.

Ucraina, acuzații la adresa ONU după anunțarea vizitei la Moscova. „Ideea nu este bună”
Volodimir Zelenski, atac la șeful ONU.

Nu este o idee bună să călătorești la Moscova. Nu i-am înțeles intenția de a călători la Moscova și de a vorbi cu președintele Putin. Orice discuții de pace sunt bune dacă se încheie cu rezultat. Chiar mă îndoiesc că acele negocieri organizate de secretarul general al ONU vor avea vreun rezultat”, a spus Zhovkva.

Este pur şi simplu greşit să te duci mai întâi în Rusia, iar apoi în Ucraina. ”Este pur şi simplu greşit să te duci mai întâi în Rusia, iar apoi în Ucraina”, spus și Volodmir Zelenski într-o conferință de presă.

Ministru din Ucraina, acuzații la adresa ONU

Zhovkva a cerut reforme în cadrul ONU și acuză organizația interguvernamentală că „a rămas în urmă în Ucraina, în ceea ce privește sprijinul umanitar pentru țara mea”.

Deci ar fi bine dacă secretarul general al ONU s-ar concentra și asupra acestor lucruri”, a mai afirmat Igor Zhovkva.

De asemenea, premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că „nu este sigur” dacă călătoria lui Antonie Guterres va arăta vreun că Rusia vrea să rezolve conflictul cu Ucrauna pe cale diplomatică.

Atâția lideri ai țărilor lumii civilizate, organizații internaționale au încercat să aibă această negociere. Dar se pare că Federația Rusă și Putin nu sunt interesați de această negociere. Sunt interesați de alte lucruri. Sunt interesați de genocidul din ucraina. Ei sunt interesați de criza migrației în Europa și în lume. Sunt interesați de crize alimentare, crize energetice. Deci ei fac doar aceste lucruri, iar noi nu știm. Nu sunt sigur că sunt capabili să țină aceste negocieri în mod corespunzător”, a spus Shmihal.

Vizita lui Antonio Guterres în Ucraina vine după ce Oleksi Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev a acuzat Națiunile Unite că „facilitaează crimele de război rusești”. Și Volodimir Zelenski a atacat dur ONU. Vorbind în fața Consiliului de Securitate la începutul acestei luni, el a cerut ca Rusia să fie pedepsită  sau organizația să se dizolve complet și să admită că nu are putere să oprească războiul sângeros al lui Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...