Ucraina a cerut ajutor pentru a se apăra împotriva Rusiei. O țară din Occident a început să furnizeze arme Kievului

Beatrice Dumitru 18.01.2022, 10:47
Ucraina a cerut ajutor pentru a se apăra împotriva Rusiei. O țară din Occident a început să furnizeze arme Kievului

Ucraina se pregăște de luptă, în cazul în care Rusia va invada această țară, pe fondul discuțiilor eșuate de săptămâna trecută dintre Moscova și Occident. Țările occidentale se tem că Rusia caută un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, în timp ce Kievul a cerut aliaților săi arme pentru a se apăra.

Marea Britanie aprovizionează Ucraina cu arme

Moscova neagă orice plan pentru un atac, dar a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare dacă Occidentul nu-i acceptă lista de cereri, inclusiv garanții de securitate și interzicerea Ucrainei de a adera vreodată la NATO. Deoarece negocierile dintre Rusia și Occident s-au încheiat fără niciun rezultat, Ucraina se teme de o invazie rusă.

Marea Britanie a declarat că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o potențială invazie a Rusiei, care a adunat 100.000 de soldați în apropierea graniței cu țara vecină. Țările occidentale spun că se tem că Rusia caută un pretext pentru un nou asalt asupra Ucrainei, pe care a mai atacat-o în 2014, când a anexat peninsula Crimeea.

Ucraina a cerut ajutor penttru a se apăra împotriva Rusiei. O țară din Occident a început să furnizeze arme Kievului
Marea Britanie a trimis arme antitanc Ucrainei.

Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antiblindare. Nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în autoapărare”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, adăugând că primele sisteme au fost deja livrate, luni, și un număr mic de personal va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp.

Acestea sunt cu rază scurtă de acțiune…. dar totuși, i-ar face pe oameni să se oprească și să se gândească la ceea ce fac și dacă tancurile ar intra în Ucraina ca să o atace, atunci ar face parte din mecanismul de apărare”, relatează Reuters.

Ministrul rus al Apărări, invitat în Marea Britanie

Marea Britanie a avertizat Rusia cu privire la consecințe grave dacă va lansa un nou asalt militar asupra Ucrainei, oferind în același timp finanțare pentru a îmbunătăți capacitățile navale ale acestei țări ex-sovietice. Wallace a precizat că l-a invitat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să viziteze Londra în următoarele săptămâni pentru a discuta despre criza din Ucraina, deşi nu ştie dacă ruşii vor accepta.

Decalajul actual este mare, dar nu de nedepășit. Sper că diplomația va câștiga. Este alegerea președintelui Vladimir Putin”, a adăugat oficialul britanic.

Un grup din Senatul Statelor Unite a efetuat o vizită la Kiev și a promis solidaritate şi furnizarea de arme Ucrainei, avertizându-l în acelaşi timp pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu lanseze o nouă ofensivă împotriva acestei țări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...