Ești în pană de idei pentru pachețelul de școală al copiilor sau pentru cel de serviciu? Uite o rețetă rapidă de turte delicioase cu brânză, care nu necesită multe pregătiri în avans. Aceste turte se coc în tigaie pe aragaz și nu necesită multă îndemânare. Ai nevoie doar de făină, drojdie, apă și brânză telemea.
Pentru o aromă deosebită se pot adăuga cozi de ceapă verde, mărar, pătrunjel, chimen sau orice fel de condiment vă place. Se mai pot servi cu sos de mujdei de usturoi sau de smântână cu usturoi. Oricum le-ați servi, aceste turte nu vor prinde ziua următoare.
Aceste turte se fac cu drojdie, deci va fi un aluat dospit. Pentru acest pas, dospirea se va face în două etape:
1. în prima etapă aluatul format se lasă la dospit timp de 30 de minute, într-un bol acoperit.
2. A doua etapă, este după ce se modelează bilele de aluat, se mai lasă la dospit pentru încă 10 minute. Bilele de aluat vor fi acoperite cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie pentru a nu forma crustă. Brânza folosită pentru aceste turte poate fi telemea de vacă, oaie sau amestec cu brânză de burduf. Pentru prăjit turtele veți avea nevoie de o tigaie anti aderentă care va fi unsă cu puțin ulei de măsline.
1. Într-un bol încăpător se amestecă făina cu sarea. Separat, într-o cană se dizolvă drojdia uscată în apa caldă, cu o lingură de zahăr. Se lasă 10 minute până se activează drojdia. Drojdia este activată atunci când apar bule la suprafață.
2. Maiaua obținută se încorporează în făină, se adaugă o lingură de ulei, apoi se frământă până se obține un aluat elastic. Dacă aluatul este prea uscat se mai adaugă puțină apă.
3. Aluatul se lasă la dospit, acoperit, la loc călduț, pentru 30 de minute.
4. După ce aluatul a crescut în volum, aluatul se împarte în bile egale și se ung cu ulei. Bilele se acoperă cu șervet curat și se lasă la crescut timp de 10 minute.
5. După a doua dospire, fiecare bilă se aplatizează cu sucitorul sau palmele. Pe fiecare bucată de aluat, se pun brânza telemea, untul topit și mujdeiul de usturoi.
6. Bucățile de aluat umplute, se împăturesc, apoi se rulează, cu sucitorul.
7. Într-o tigaie anti aderentă, unsă cu puțin ulei, încinsă bine, se prăjește câte o bucată de turtă, aproximativ 2 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc frumos.
Aceste turte sunt delicioase servite cu sos de smântână și usturoi, atât calde cât și reci.