Vladimir Putin a spus că a lansat ceea ce el numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie, pentru a-și proteja țara de o amenințare reprezentată de guvernul fascist de la Kiev. Ucraina și aliații săi îl numesc un război de agresiune neprovocat pentru a subjuga fosta republică sovietică. Dar forțele ucrainene au luptat și au rezistat eroic în fața trupelor ruse, așa cum s-a întâmplat în lupta pentru orașul Harkov.
Contraofensiva a fost armea cea mai de succes a Ucrainei de când a respins trupele rusești din nordul țării și din jurul capitalei Kiev, la sfârșitul lunii martie, și reprezintă un nou punct de cotitură în lupta pentru est.
În timp ce trei dintre oamenii săi îngrămădeau pământ pentru a-și proteja șanțul, Ohor Obolenski a făcut semn peste câmpuri scăldate de soare către o zonă îmbrăcată de copaci. Amalgamul Gărzii Naționale și voluntarii pe care îi conduce au pus mâna pe satul Ruska Lozova în lupte aprige, pe 8 mai, la patru zile după o contraofensivă care a zădărnicit încercarea Rusiei de a ocupa Harkovul din apropiere, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
„Putem vedea pozițiile rusești de aici și să spunem: „La naiba, cu rușii”, a spus comandantul ucrainean de 35 de ani într-o engleză aspră, relatează Reuters.
Trupele din Ruska Lozova au spus că în prima săptămână bombardamentele rusești au fost atât de intense încât nu se puteau mișca în satul, acum distrus, decât noaptea. În timp ce rămân mereu atenți la explozivii puternici aruncați în mod regulat de artileria și tancurile rusești, Obolenski și oamenii săi s-au chinut să se ascundă de inamicul așezat de-a lungul liniei de creasta, la trei kilometri distanță.
„Există mai puține bombardamente din partea rușilor. Credem că se retrag”, a spus Mihail, unul dintre locotenenții lui Obolenski.
Cu toate acestea, trupele care au preluat controlul asupra satului părăsit de toți cei 5.000 de locuitori nu sunt pregătite să sărbătorească ceea ce unele instituții media au început să numească victoria lor în bătălia de la Harkov. Ei încă se luptă cu rușii ale căror elicoptere de combat își caută pozițiile pentru a evita rachetele Stinger, fabricate în SUA, cu care sunt înarmate trupele lui Obolenski.
Mai mult decât atât, Obolenski și consilierii săi au spus că sunt în continuare îngrijorați de faptul că, în ciuda pierderilor mari în oameni și echipament, președintele Vladimir Putin ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva Harkovului, la 20 km sud.
„Credem că este posibil ca rușii să se întoarcă. Putin nu ne va ierta niciodată. Va fi dificil pentru el să explice poporului rus de ce operațiunea sa specială s-a încheiat”, a spus soldatul Mihail.
Obolenski s-a declarat, totuși, îngrijorat de faptul că forțele ruse vor bombarda trupele ucrainene din interiorul graniței lor într-un truc deliberat care i-ar permite liderului de la Kremlin să justifice o escaladare a conflictului pentru a ataca NATO.