Trump, acuzat ca a furat documente ”nucleare” de la Casa Alba. Ce spune FBI-ul

Mihnea Tălău 12.08.2022, 13:26
Trump, acuzat ca a furat documente ”nucleare” de la Casa Alba. Ce spune FBI-ul

Agenții federali americani (FBI) căutau documente legate de arme nucleare atunci când au făcut o percheziție în casa fostului președinte Donald Trump din Florida în această săptămână, a relatat joi Washington Post.

Documente considerate clasificate de către Departamentul de Justiție

Nu era clar dacă astfel de documente au fost recuperate la complexul Mar-a-Lago al fostului președinte din Palm Beach, a precizat Post.

Departamentul de Justiție al SUA a cerut joi unui judecător să facă public mandatul care a autorizat percheziția FBI la Mar-a-Lago, după ce Trump, un republican, a prezentat-o ca pe o răzbunare politică, transmite Reuters.

Solicitarea înseamnă că publicul ar putea afla în curând mai multe despre ceea ce căutau anchetatorii în timpul percheziției fără precedent în casa unui fost președinte.

Percheziția a făcut parte dintr-o investigație care urmărește să stabilească dacă Trump a eliminat în mod ilegal documente de la Casa Albă în momentul în care a părăsit funcția în ianuarie 2021, unele dintre acestea fiind considerate clasificate de către Departamentul de Justiție.

Procurorul general Merrick Garland, cel mai înalt responsabil cu aplicarea legii și numit de președintele democrat Joe Biden, a declarat într-o conferință de presă că a aprobat personal percheziția. De asemenea, Departamentul de Justiție dorește să facă publică o chitanță redactată a obiectelor confiscate.

„Departamentul nu ia cu ușurință o astfel de decizie. Acolo unde este posibil, este o practică standard să se caute mijloace mai puțin intruzive ca alternativă la o percheziție și să se restrângă domeniul de aplicare a oricărei percheziții care este efectuată”, a declarat Garland.

”Informații clasificate de securitate națională”

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că FBI a recuperat aproximativ 10 cutii de pe proprietatea lui Trump în timpul percheziției.

Ancheta privind eliminarea de către Trump a unor documente a început în acest an, după ce Arhivele Naționale au făcut o sesizare către departament. citiți mai departe

Fostul arhivist David Ferriero a declarat anterior că Trump a returnat 15 cutii guvernului în ianuarie 2022. Arhivele au descoperit ulterior că unele dintre articole erau „marcate ca fiind informații clasificate de securitate națională”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...