Trucul folosit de măcelari pentru a alege carnea fragedă. La ce să fii atent când o cumperi, e ideală pentru friptura de Sărbători

Beatrice Dumitru 21.12.2022, 10:37
Trucul folosit de măcelari pentru a alege carnea fragedă. La ce să fii atent când o cumperi, e ideală pentru friptura de Sărbători

Știi cum să alegi cea mai fragedă carne de porc? Spre deosebire de carnea de pui, care este mult mai fragedă, și carnea de vită, care poate fi fragedă prin gătirea ușoară sau medie, cea de porc poate fi destul de tare și trebuie servită bine făcută. De aceea, este bine să fii atent când o cumperi. Iată care este cea mai fragedă carne de porc.

Cum se alege carnea de porc fragedă

În această perioadă, carnea de porc este la mare căutare pentru prepararea prodeselor tradiționale servite la masa de Crăciun, dar și de Revelion. Medicii de la Direcția Sanitară Veterinară recomandă oamenilor să cumpere carne de porc din locurile autorizate, adică din piețe agroalimentare și ferme care au un aviz sanitar.

Alegerea bucăților de carne este chiar mai importantă decât modul în care le prepari, deoarece o carne alterată sau de proasta calitate reprezintă un risc pentru sănătate. Dar trebuie să știi și să alegi carnea fragedă pentru a avea pe masă cea mai bună friptură. Iar carnea de porc este delicioasă atunci când este împănată cu grăsime și este gătită în special la cuptor, pe grătar sau chiar și în tigaie.

Trucul folosit de măcelari pentru a alege carnea fragedă. La ce să fii atent când o cumperi, e ideală pentru friptura de Sărbători
Carnea de porc este prefartă pentru masa de sărbători.

Trucuri pentru a frăgezi carnea de porc

Proteinele animale si fierul sunt substanțe importante în carne, de aceea rămâne unul dintre alimentele preferate ale oamenilor din întreaga lume. Dar carnea de porc necesită puțină atenție înainte de a fi gătită pentru a ieși fragedă și suculentă, indiferent dacă alegi mușchi, mușchiuleț sau pulpă. Frăgezirea corectă a cărnii va schimba atât textura cât și gustul și suculența acesteia.

  • Pentru fragezirea usoara a cărnii este recomandat ca aceasta să fie bătută înainte de condimentare cu un ciocan pentru șnițele, din lemn sau din metal, pentru a rupe fibrele, sau înțepată cu un cuțit sau cu o furculiță.
  • Pentru carnea de porc se recomandă folosirea unui baiț care să contina fie un acid, fie enzime care ajuta la frăgezire. Astfel, sunt bune sunt sucurile din citrice, dar poți folosi și un amestec de vin roșu, sos de soia și alte ingrediente.
  • Un alt truc pentru frăgezirea cărnii de porc este laptele sau iuartul. Se pune carnea într-un recipient și se acoperă cu lapte timp de aproximativ o oră. Apoi se clătește și o pregătești așa cum o faci de obicei.
  • Pune carnea de porc în saramură, aceaasta fiind o alternativă la marinare. Saramura conține întodeauna apă și sare. Se pune 100 mg sare la 2 litri de apa și adaugă 100 mg zahăr brun, piper după gust și pune carnea în recipientul cu saramură, acopera cu o folie de plastic și las-o la frigider pentru câteva ore înainte de a o găti.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...