Trucul banal care te ajută să nu mai plângi când tai ceapa. Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a o găti

Beatrice Dumitru 12.02.2023, 11:19
Trucul banal care te ajută să nu mai plângi când tai ceapa. Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a o găti

Ceapa este unul dintre cele mai folosite ingrediente în prepararea rețetelor, dar pentru gospodine este o adevărată  încercare să o toace, deoarece, inevitabil, încep să plângă. Dar există un truc care te ajută să tai ceapa fără să-ți dea lacrimile. Iată ce trebuie să faci cu zece minute înainte de a începe să gătești ceapa.

Cum să tai ceapa fără să plângi

De îndată ce începi să tai ceapă, te avertizează un anumit miros iritant și imediat ochii ți se umplu de lacrimi. Dacă te-ai întrebat de ce plângi atunci când toci ceapa, află că de „vină” este alliinaza, o enzimă care se eliberează atunci când tăi leguma, împreună cu alți compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină. Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, se produce un gaz volatil numit propantiol S-oxid. Acest gaz creează o senzație de arsură la nivelul ochilor și determină activarea glandelor lacrimale.

Dar poți să tai ceapa și fără să plângi și nu trebuie decât să te folosești de un truc simplu, iar cea mai eficientă metodă și cea mai folosită ca să nu-ți mai curgă lacrimile este să bagi ceapa în congelator cu zece minute înainte de a începe să o gătești sau la frigider pentru o oră sau mai mult. Fiind rece, durează mai mult până se volatilizează sulfura de alil și de aceea plângi mai puțin.

Trucul banal care te ajută să nu mai plângi când tai ceapa. Ce trebuie să faci cu 10 minute înainte de a o găti
Trucul pentru a scăpa de lacrimi când tai ceapă

Cele mai folosite trucuri

Primul lucru de care trebuie să ții cont: este important să folosești un cuțit bine ascuțit pentru a putea să toci mai repede. Acele enzime care te fac să plângi se eliberează atunci când celulele sunt rupte sau zdrobite. Când sunt tăiate cu un cuțit ascuțit, ele se eliberează mai puțin și poți să termini într-un timp mai scurt această activitate.

O altă modalitate de a evita lacrimile este să scufunzi atât ceapa curățată, cât și cuțitul, în apă în mod repetat, în timp ce toci. Prin scufundarea cepei, o parte din propanotial este îndepărtată și plângi mai puțin. De asemenea, pentru a scăpa de lacrimi unele gospodine pun puțin oțet pe lama cuțitului.

Deși pare o metodă ciudată, s-a demonstrat că are rezultate să ții o bucată de pâine între dinți atunci când tai ceapa și să ai buzele ușor deschise. În acest fel, pâinea va absorbi acel gaz înainte să ia contact cu ochii

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...