Trotinetele electrice, interzise pe trotuar. Ce alte reguli de circulație apar. Sancțiuni usturătoare!

Apostol R. Ștefan 12.02.2020, 11:07
Trotinetele electrice, interzise pe trotuar. Ce alte reguli de circulație apar. Sancțiuni usturătoare!

Veste importantă pentru toți posesorii de trotinete electrice: ordonanța care reglementează folosirea acestora a fost modificată recent, iar acum încolo este interzisă circulația lor pe trotuar. În continuare vom parcurge noile reguli de circulație care apar și sancțiunile usturătoare care decurg din încălcarea lor.

Trotinetele electrice, interzise pe trotuar

Hotărârea care modifică Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice cuprinde, printre altele, şi regulile de circulaţie cu trotinetele electrice, fiind publicată în Monitorul Oficial. Aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special aranjate, iar în situația în care acestea nu există, folosirea lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, doar în localităţi şi nu pe toate porțiunile de drum. Circulaţia pe trotuar cu trotineta electrică este strict interzisă.

În această reglementare, trotineta electrică este definită ca fiind un vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, având o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a cărui viteză maximă este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h, având în echiparea sa un motor electric.

Trotinetele electrice, interzise pe trotuar. Ce alte reguli de circulație apar. Sancțiuni usturătoare
Trotinetele electrice, interzise pe trotuar. Ce alte reguli de circulație apar. Sancțiuni usturătoare

Viteza maximă este mult mai mică în comparaţie cu cu cea propusă într-un alt act legislativ, semnat de deputatul Sorin Moldovan. În respectivul document s-a propus ca viteza maximă să fie de 40 de kilometri pe oră, considerată de specialişti ca fiind una extrem de periculoasă. „O viteză maximă de 40 de kilometri pe oră este mult prea mult. Pot spune că această viteză este chiar periculos de mare, mai ales dacă acea trotinetă intră în posesia  unui adolescent de 14 ani, care nu a mai urcat pe o astfel de trotinetă. Utilizatorii nu ar fi obligaţi să aibă carnet de conducere, dar cei care conduc astfel de vehicule electrice ar trebui să urmeze totuşi niște cursuri teoretice şi practice aşa cum se întâmplă în multe țări din Europa, chiar şi în cazul bicicliştilor. Pentru a călători în siguranţă cu o astfel de trotinetă electrică trebuie în primul rând să fi instruit corect, să știi cum să folosești frâna”, a mărturisit pentru “Adevărul” instructorul moto Cristian Anghel.

Reglementarea aduce și o altă noutate: trotineta electrică oprită sau lăsată pe stradă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice, care acum au interzis la circulație pe trotuar, pot fi oprite sau staționate și în serii de două, una lângă alta. Nerespectarea regulilor de circulație privind ultilizarea trotinetelor electrice pot aduce după sine amenzi usturătoare, conform clasei a III-a de sancțiuni, adică între 6 și 8 puncte amendă.

Urmăriți Impact.ro și pe