Tratatul de pace între Rusia și Japonia pare imposibil de realizat: „Este absolut evident că este imposibil să discutăm despre semnarea unui astfel de document”

Elena Avramescu 03.01.2023, 07:39
Tratatul de pace între Rusia și Japonia pare imposibil de realizat: „Este absolut evident că este imposibil să discutăm despre semnarea unui astfel de document”

Conflictul tacit dintre Rusia și Japonia pare că nu va ajunge la un consens prea curând, mai ales că partea rusă a decis să invoce absența unei respingeri a cursului anti-rus de către Tokyo. În acest sens, Japonia a decis să nu abandoneze cursul său anti-rus, tocmai de aceea dialogul asupra unui tratat de pace este imposibil, a notat ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko, potrivit TASS.

Nu se prevede la orizont niciun tratat de pace între Rusia și Japonia

„Este absolut evident că este imposibil să discutăm despre semnarea unui astfel de document (un tratat de pace) cu un stat care ia poziții deschis neprietenoase și își permite amenințări directe împotriva țării noastre. Nu vedem semne că Tokyo se îndepărtează de cursul anti-rus și nici vreo încercare de a redresa situația”, a declarat ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko.

Rudenko a ținut să mai puncteze faptul că partea rusă ar fi negociat cu Japonia un tratat cuprinzător cu drepturi depline cu privire la pace, prietenie, dar și buna vecinătate, fiind creat cu scopul de a stabili principalele direcții pentru dezvoltarea rapidă a relațiilor ruso-japoneze.

„Odată cu începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, administrația prim-ministrului Fumio Kishida s-a alăturat activ campaniei rusofobe îndreptate către Occident, efectuând de fapt o dezmembrare completă a rezultatelor cooperării reciproc avantajoase acumulate de-a lungul multor ani”, a mai spus ministrul adjunct.

Rusia este de părere că implementarea de către Tokyo a politicii de renunțare la dezvoltarea pașnică a Japoniei este nimic altceva decât o provocare serioasă la adresa securității Rusiei și a regiunii Asia-Pacific și lansează un avertisment, spunând că, dacă această practică va continua, nu av avea de ales decât să ia măsuri de răspuns adecvate pentru a bloca amenințările militare la adresa Federației Ruse.

Cu scurt timp în urmă, postul de televiziune japonez NHK a transmis că Ministerul japonez al Apărării are de gând să desfășoare arme hipersonice cu o rază de acțiune de până la 1.000 km pe insula nordică Hokkaido și sud-vestul Kyushu.

Dependență aproape totală. Japonia va avea nevoie de timp pentru a elimina treptat importurile de petrol rusesc
Dependență aproape totală. Japonia va avea nevoie de timp pentru a elimina treptat importurile de petrol rusesc

Rusia avea în plan să atace Japonia în 2021

Serviciul secret de la Moscova a dezvăluit, în urmă cu scurt timp, că Rusia ar fi avut în plan să atace Japonia în anul 2021, cu mai multe luni înainte ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să dea startul invaziei din Ucraina.

În plus, o sursă din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia a dezvăluit faptul că liderul rus Vladimir Putin avea de gând să atace Japonia în vara anului 2021.

Astfel că o scrisoare trimisă prin e-mail de o sursă din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) indică faptul că Rusia se pregătea intens, în august 2021, pentru un conflict militar cu Japonia, notează Newsweek. Acest e-mail a fost trimis de un agent al cărui nume de cod este „Vântul schimbării”, către Vladimir Osecikin, fiind un activist pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net. În prezent, acesta trăiește în exil în Franța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...