Transformările aduse de valul de căldură din Africa. Raportul vizează și țara noastră

Ana Anitoiu 22.03.2023, 11:17
Transformările aduse de valul de căldură din Africa. Raportul vizează și țara noastră

Valul de căldură din Africa aduce transformări ale condițiilor meteorologice în Europa, conform unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Documentul vizează și România. Specialiștii au explicat ce se va întâmpla cu vremea în următoarea perioadă.

Ce transformări ale vremii aduce valul de căldură din Africa

Conform raportului Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, din cauza valului de căldură din Africa, Europa ar putea trece în acest an printr-o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022.

Specialiștii au avertizat că ploile din săptămânile următoare vor fi extrem de importante pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate prin care a trecut Europa în acest an.

Potrivit documentului, sunt întrunite deja condițiile generale de secetă în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Elveţia, nordul Italiei, majoritatea insulelor mediteraneene, precum şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră.

Raportul mai arată că au fost constatate anomalii considerabile de umiditate în sol și diminuarea debitului râurilor după o iarnă deosebit de caldă şi uscată, în aproape tot sudul şi vestul Europei.

Pericol de secetă în Europa

Specialiștii, îngrijorați de ce va urma

Specialiștii care au întocmit raportul s-au arătat îngrijorați de lipsa precipitațiilor ce poate afecta sectoare precum furnizarea apei, agricultura şi producţia energetică.

Lipsa precipitațiilor a început să fie observată chiar odată cu venirea primăverii. Experții au constatat o diminuare a debitelor râurilor în regiunea peri-alpină din cauza reducerii severe a fluxului de apă generat de dezgheţ.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitaţii se caracterizează de o incertitudine şi variabilitate spaţială sporite. Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, arată același raport.

Pe de altă parte, documentul arată că deși recoltele şi vegetaţia la începutul sezonului nu au fost deocamdată afectate, situaţia ar putea deveni critică în următoarele luni dacă anomaliile de temperatură şi precipitaţii persistă în primăvară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...