VIDEO EXCLUSIV

Transformarea lui Klaus Iohannis de la primul mandat până acum: „A vorbit tot timpul despre bugetari, de pensionari. Nu l-am văzut făcând o întâlnire cu mediul de afaceri”

Gabriela del Pupo 03.11.2022, 20:10
Transformarea lui Klaus Iohannis de la primul mandat până acum: „A vorbit tot timpul despre bugetari, de pensionari. Nu l-am văzut făcând o întâlnire cu mediul de afaceri”

Încă de la formarea Coaliției PNL-PSD-UDMR președintele Klaus Iohannis s-a confruntat cu un val de critici care îi reproșau liderului statului inconsecvența în discurs. De la celebrele reproșuri aduse social democraților, președintele a trecut brusc, și fără explicații, într-o zonă de mediere a relației dintre PNL și PSD.

Transformarea nu a fost însă atât de bruscă pe cât ne-am putea imagina. În cadrul Interviurilor Impact.ro am discutat cu consultantul politic George Rîpă, care spune că deși a fost ales ca un președinte „de dreapta”, Klaus Iohannis nu a  avut un discurs care să arate că preocupările sale se îndreaptă în această direcție.

„Iohannis s-a așezat mai degrabă la stânga, a adoptat cam toate temele stângii moderne”

Deși mare parte din electorat a fost motivat să meargă la vot tocmai pentru zona politică din care venea propunerea pentru candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, acesta a dezamăgit atât prin politicile pe care le-a susținut cât și prin modul său de a renunța la unele dintre temele cu care a câștigat capital politic în campania electorală. Formarea Coaliției de guvernare PNL-PSD, a fost momentul în care nu au mai existat dubii în privința ușurinței cu care președintele își poate schimba discursul politic.

„Klaus Iohannis vine în 2014 și candidează din partea Alianței Creștin Liberale, ori asta înseamnă o alianță care are, destul de pregnant, la fel cum este în Germania, curentul Creștin-Democrat, care sunt considerați continuatorii părinților fondatori ai Uniunii Europene.
Domnul Iohannis deși vine ca un președinte de dreapta, nu cred că l-am văzut în ultimii 8 ani acționând ca un lider de dreapta, sau promovând valorile dreptei.Domnul Iohannis s-a așezat mai degrabă la stânga, a adoptat cam toate temele stângii moderne, ceea ce numim eco marxism, la Referendumul pentru familie a fost împotriva familiei tradiționale, familia tradițională fiind o chestiune de dreapta, conservatoare, iar dacă ne uităm la valorile economice pe care le-a susținut, pentru că vorbim de liberalismul economic, domnul Iohannis a vorbit tot timpul cred. de angajații de la stat, de bugetari, de pensionari, nu l-am văzut făcând o întâlnire cu mediul de afaceri. Bine, nu l-am văzut în 8 ani.”, spune George Rîpă.

Horeca a fost ignorată în pandemie iar potențialul dezvoltării afacerilor în România este unul real, însă nesusținut de stat. În plină criză economică statul se gândește mai mult la cum să mărească taxele și impozitele decât la cum să creeze facilități pentru mediul de afaceri.

„Capitalul românesc culmea este că există, au mii, unii dintre ei chiar zeci de mii de angajați, ori în timpul acesta nu mi s-a părut că a vrut să se întâlnească cu ei, poate s-a întâlnit cu ei la anumite evenimente, așa, cum ar spune doamna Dăncilă, make photo. Mediul de afaceri înainte de a fi ajutat, cred că are nevoie să nu fie încurcat. Să ne amintim că în pandemie statul a decis că mediul privat trebuie să își închidă ușile.

HORECA în 2020-2021 nu a suferit din cauza pandemiei, direct, ci a suferit indirect pentru că Guvernul a decis să ia niște măsuri, hotelurile au trebuit să aibă 10-20% din camere ocupate, la teatru se mergea, un loc ocupat, 2 libere, șamd. Toate chestiunile acestea evident că au afectat mediul privat. Acesta vrea taxe cât mai mici și predictibilitate fiscală, ceea ce la noi nu prea există. Știm foarte bine că avem o modificare la codul fiscal în fiecare săptămână, miniștrii de la finanțe se schimbă o dată pe an, de unde predictibilitate.”, spune consultantul politic.

 „Un președinte are forța atât morală cât și instituțională, cu atât mai mult în România”

Klaus Iohannis este menționat însă în ultimul timp de câte ori avem de-a face cu o demisie a unui ministru asupra căruia există suspiciuni de plagiat sau alte posibile ilegalități. De asemenea, este cel care are discuții cu ambii lideri de partide mari din Coaliția de guvernare atunci când vine vorba de menținerea unui echilibru între PNL și PSD privind politicile publice implementate.

„Un președinte are forța atât morală cât și instituțională, cu atât mai mult în România unde forța președintelui este deopotrivă vizibilă, și, dacă vreți invizibilă, cu toate acestea nu l-am văzut implicându-se în chestiuni ce țin de politică dar foarte rar, sau chiar aproape deloc. Aș fi vrut să îl văd pe președinte, alături de ministrul Energiei să negocieze contracte energetice, cu Qatar-ul, cu Egiptul, cu Israelul, poate chestiunile acestea par ciudate, dar exact asta au făcut liderii politici de la Varșovia. Anul acesta au și semnat contracte să aducă energie, mai exact gaz lichefiat din aceste țări.

Sunt 8 ani în care noi nu am reușit să obținem mai nimic în politica externă. Relațiile (lui Klaus Iohannis cu occidentul n.r) nu existau de fapt și acum există dar sunt probabil doar instituționale. A fost mai mult o speranță a noastră dar într-adevăr, așa ne-a fost vândut.” a concluzionat George Rîpă.

Președintelui i s-a mai reproșat și atitudinea în ceea ce privește toleranța la acuzațiile de plagiat ale miniștrilor propuși de formațiunile politice de la guvernare, acesta a câștigat alegerile cu un discurs foarte vehement la adresa lui Victor Ponta, exact pe această temă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...