Tradiții și superstiții de Sfânta Ana. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 9 septembrie

Ioana Bucur 09.09.2022, 07:00
Tradiții și superstiții de Sfânta Ana. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 9 septembrie

Tradiții și superstiții de Sfânta Ana. An de an, pe data de 9 septembrie, unii români își celebrează onomastica, în timp ce credincioșii creștin ortodocși respectă o serie de obiceiuri transmise din generație în generație specifice pentru una dintre cele cele mai importante sărbători ale anului.

Tradiții și superstiții de Sfânta Ana

Se spune că esențele tari se țin în sticle mici. Dacă este adevărat în cazul oamenilor, teoria poate fi extinsă și când ne referim la nume. Format din doar trei litere, „Ana” are o semnificație specială, provenind din limba evreiască și însemnând, în traducere, „Iahve a avut milă”.

De la Ana s-au format mai multe derivate, precum Aneta și Anca sau Ancuța, dar și alte nume compuse: Mariana, Ana-Maria sau diminutivele Anișoara, Anica, Anita, Anuța, Ani.

Dar cine a fost Sfânta Ana, cea pe care ortodocșii o celebrează, an de an, pe 9 septembrie? Ea ar fi fost nimeni alta decât mama Fecioarei Maria. Potrivit unor scrieri bisericești, s-ar fi născut într-o familie credincioasă, tatăl ei fiind preotul Matan.

S-a căsătorit cu Ioachim din Galilea însă marea lor dorință nu părea că se transformă în realitate. Mâhnit că nu pot avea copii, Ioachim nu i-a cerut niciodată socoteală lui Dumnezeu, spunând, în schimb:

„Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele.”

În cele din urmă, rugăciunile lor au fost auzite, având-o, la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Sărbătoarea este una dintre cele mai importante din an pentru credincioșii ortodocși. De generații întregi, oamenii respectă o serie de obiceiuri în fiecare an, pe 9 septembrie.

Dacă vorbim despre tradiții și superstiții de Sfânta Ana, lista este destul de lungă.

Tradiții și superstiții de Sfânta Ana

Tradiții de Sfânta Ana

  • în această zi se dă pomană pentru cinstirea sufletelor rudelor decedate
  • în Moldova, se recomandă femeilor însărcinate să intre în biserică pentru că astfel vor avea o sarcină ușoară
  • credincioșii trebuie să se roage la Sfânta Ana și să se odihnească
  • în Ardeal se ung copiii pe frunte cu apă sfințită, în semnul crucii
  • se mănâncă pe săturate, dar se și împarte mâncarea cu cei din jur
  • este bine să se facă un cadou unui copil din familie, pentru că Sfânta Ana este considerată protectoarea celor mici

Superstiții de Sfânta Ana

  • nu avem voie să ne certăm cu cei din jur pentru că se spune că absolut toate supărările pe care le vom provoca unei persoane se vor întoarce, în cele din urmă, împotriva noastră.
  • oamenii nu au voie să făcă munci grele în această zi. Cei care nu respectă interdicția vor avea parte numai de necazuri.
  • nu se dau bani cu împrumut în această zi.
  • nu se împrumută, nici haine de Sfânta Ana.
  • oamenii nu au voie nici să se culce prea devreme, pentru că se spune că puturoșii nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...