Toți românii cu credite la bancă trebuie să afle. Nu s-a mai întâmplat de 9 ani

Stan Filon 24.03.2022, 17:57
Toți românii cu credite la bancă trebuie să afle. Nu s-a mai întâmplat de 9 ani

Românii care au credite imobiliare privesc îngroziți spre valoarea indicelui ROBOR, care se află într-o ascensiune continuă, de câteva zile bune. Astfel, acesta crește de la o zi la alta, făcând ca valoarea ratelor la bancă să crească odată cu acesta. În tot acest timp, prețurile la alimente cresc aproape zilnic și ele, gazul și electricitate se scumpesc din nou, pe când salariile rămân aceleași.

Vești teribile pentru românii cu credite imobiliare

Foarte mulți români urmăresc cu atenție creșterea spectaculoasă pe care indicele ROBOR o înregistrează în ultima perioadă. Joi, 24 martie a fost atins nivelul pe care ROBOR l-a mai avut în urmă cu 9 ani, când și atunci a fost de 4,56%, la trei luni. Miercuri, indicele ROBOR anunțat de Banca Națională a României a fost de 4, 55%, cu 0,01% mai mic.

Indicele ROBOR este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, iar astăzi a atins nivelul pe care nu-l mai atinsese din data de 5 august 2013. Tot în cursul zilei de joi, ROBOR la 12 luni, a ajuns la 4,72%, aceeași valoare atinsă în ședința trecută. Aceasta este rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la bănci comerciale.

Vesti teribile pentru romanii cu credite imobiliare
Vesti teribile pentru romanii cu credite imobiliare

Războiul din Ucraina a dus la explozia indicelui ROBOR

Indicele ROBOR a început să crească de pe data de 24 februarie, anul acesta, ziua în care Rusia a atacat Ucraina. Pe data de 23 februarie 2022, indicele era la 3,56%, iar după începerea războiului a crescut la 3,61%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii de la care băncile românești se împrumută între ele în lei, iar indicele se stabilește zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de zece bănci selectate de către Banca Națională.

Analistul economic Constantin Rudnițchi le explică românilor ce trebuie să facă înainte de a contracta un credit imobiliar. „Cei care au deja împrumuturi, cu dobânzi variabile în lei, pentru că ei sunt cei mai afectați de creșterea ROBOR-ului respectiv a IRCC-ului, care va avea loc, ar putea să meargă la banca lor, chiar la o altă bancă și să încerce o refinanțare. Refinanțare înseamnă trecerea împrumutului către dobânzi fixe. Acum ceva timp păreau mai puțin rentabile, dar acum dobânzile fixe sunt la un nivel destul de jos și ar putea să fie o variantă câștigătoare. Cei care vor să ia un împrumut să fie prudenți, să-și calculeze rata în așa fel încât să ramburseze un sfert din veniturile familiei, sau din veniturile personale, deci să-și facă un fel de test de stres, ca să spunem așa, și să nu se ducă pe credite prea mari care să necesite rambursări lunare foarte mari din veniturile pe care le au pentru că urmează o perioadă destul de turbulentă în economie”, spune analistul.

Specialiștii se așteaptă acum ca mulți români să aibă probleme serioase cu plata ratelor, iar numărul creditelor neperformante este de așteptat să crească în următoarea perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...