Toți românii care locuiesc la bloc trebuie să afle. Ce dispozitiv devine obligatoriu în apartament de la 1 ianuarie 2023

Andra Daoud 27.09.2022, 19:31
Toți românii care locuiesc la bloc trebuie să afle. Ce dispozitiv devine obligatoriu în apartament de la 1 ianuarie 2023

Românii care locuiesc la bloc trebuie să aibă montate repartitoare de căldură până la începutul anului viitor. De asemenea, dispozitivele care nu pot fi citite de la distanță vor trebui să fie înlocuite, potrivit unui proiect de ordonanță care urmează să fie avizat de Consiliul Economic și Social (CES).

Românii care locuiesc la bloc trebuie să aibă repartitoare de căldură

Un nou proiect de ordonanță de urgență îi vizează pe românii care stau la bloc. Autoritățile și-au propus ca, până în anul 2027, toți locatarii de la bloc din România să aibă contoare și repartitoare de căldură care pot fi citite de la distanță. Din acest motiv, până la finalul anului 2022, vor fi montate doar astfel de dispozitive, iar cele care nu pot fi citite de la distanță vor fi înlocuite.

Noua ordonanță prevede ca imobilele de tip condominiu și clădirile mixte care fie sunt racordate la sistemul centralizat de încălzile sau care au centrală proprie trebuie să fie dotate cu contoare individuale până la 1 ianuarie 2023. Acest lucru ar ajuta la individualizarea consumului pentru încălzire și apă caldă pentru fiecare apartament sau spațiu.

Toți romanii care locuiesc la bloc trebuie sa afle. Ce dispozitiv devine obligatoriu in apartament de la 1 ianuarie 2023
Repartitoarele de caldura vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2023

Ce spune legea cu privire la montarea repartitoarelor de căldură

Repartitoarele de căldură ar fi trebuit să devină obligatorii la finalul anului trecut, însă Camera Deputaților a amânat cu un an decizia. În decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul privind OUG nr. 184/2020, care vine în completarea Legii nr. 121/2014, privind eficiența energetică, cu amendamente.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”, se arată în proiectul adoptat de Cameră anul trecut.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”, mai prevede textul adoptat.

„Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, declara, la vremea respectivă, deputatul USR Cristina Prună,

 

Urmăriți Impact.ro și pe