Tot ce trebuie să ştii despre Premiile Nobel. Cum au apărut şi cine este Alfred Nobel

Ioana Bucur 15.10.2021, 09:24
Tot ce trebuie să ştii despre Premiile Nobel. Cum au apărut şi cine este Alfred Nobel

Cum au apărut, de fapt, Premiile Nobel, Oscarurile comunității științifice și culturale din întreaga lume? Află care a fost ultima dorință a lui Alfred Nobel, chimist, inventator și om de afaceri suedez.

Cum au apărut Premiile Nobel

Alfred Nobel a rămas în istorie ca inventatorul dinamitei și cel care a pus bazele celebrelor recompense pentru meritele savanților și oamenilor care își dedică viața întreagă cercetărilor.

În ultimul său testament, inventatorul și omul de afaceri suedez a cerut ca o mare parte a averii sale să fie folosită unei serii de premii în fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și pace. Practic, așa au luat naștere Premiile Nobel. Documentul a fost contestat vehement nu doar de familia acestuia, care s-a opus instituirii premiilor, ci și de opinia publică la nivel internațional.

Primul premiu Nobel a fost acordat după aproape cinci ani de luptă, în 1901. De atunci și până astăzi, în fiecare an, le-au fost acordate „premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”. Astăzi, este considerat cel mai prestigios din lume.

Tot ce trebuie să ştii despre Premiile Nobel
Alfred Nobel

Instrucțiuni clare lăsate de inventator

Până în prezent au fost aleși aproape 600 de laureați. Pe lista câștigătorilor se află nume importante, cercetători și scriitori literari a căror contribuție a însemnat ceva în istorie: Albert Einstein, Alexander Fleming, Martin Luther King Jr., Marie Curie.

Alfred Nobel și-a dorit ca averea lui să aducă un beneficiu lumii. În testament, a explicat pas cu pas cum trebuie gestionați banii. Moștenirea avea să fie împărțită în cinci secțiuni:

  • în primul rând, la cele mai importante descoperiri sau invenții din domeniul fizicii.
  • o altă parte pentru persoana care a făcut cea mai importantă descoperire sau îmbunătățire chimică.
  • alta pentru cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei
  • și literatura trebuia sa fie premiată – cea mai remarcabilă operă
  • ultima, dar nu cea din urmă, o parte pentru persoana care a făcut tot posibilul pentru a avansa comuniunea între națiuni, abolirea armatelor permanente și stabilirea și promovarea congreselor de pace.

Inventatorul a construit Premiile Nobel în cel mai mic detaliu, lăsând instrucțiuni și cu privire la instituțiile care aveau să acorde premiul pentru fiecare categorie. Astfel, premiile pentru fizică și chimie sunt acordate de Academia Suedeză de Științe, ceea ce ține de fiziologie sau medicină se acordă de către Institutul Karolinska din Stockholm, pentru literatura, persoana responsabilă de acordarea acestora este Academia de la Stockholm; iar pentru campionii păcii, norvegianul Storting ar face-o.

„Dorința mea expresă este că, atunci când se acordă premiile, naționalitatea nu este luată în considerare, ci mai degrabă ca premiul să fie acordat celei mai valoroase persoane, scandinave sau nu”, a scris Alfred Nobel.