Topul în care România e liderul Europei. Suntem cea mai mare forță în acest domeniu

Stan Filon 02.04.2022, 09:17
Topul în care România e liderul Europei. Suntem cea mai mare forță în acest domeniu

Chiar dacă ne-am obișnuit ca România să fie pe ultimul sau pe primul loc în tot felul de topuri rușinoase realizate în Uniunea Europeană, iată că țara noastră se poate mândri că este lider european atunci când vine vorba de producția de porumb boabe și floarea soarelui. Ar putea redeveni România „grânarul Europei”, cum se spunea în trecut? Ei bine, rămâne de văzut deoarece vremea nu prea ține cu agricultorii, care se plâng că țara a fost lovită grav de secetă, anul acesta.

Topul în care România este liderul Europei

Statisticile pe anul trecut o spun clar: România a fost lider european atunci când vine vorba de producția de porumb boabe și de floarea soarelui, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Mai mult, ne situăm pe primul loc și în ceea ce privește suprafața folosită pentru aceste culturi. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), suprafața cultivată cu porumb boabe anul trecut a fost de 2.493.000 de hectare, iar producția realizată a fost de 14.445.000 tone. De asemenea, în ceea ce privește floarea-soarelui, suprafața cultivată s-a ridicat la 1.112.000 hectare, iar producția totală a fost de 2.818.000 de tone.

Și este al doilea an la rând când țara noastră obține o astfel de performanță! Datele Institutului Național de Statistică arată că România a ocupat primul loc şi în 2020, atât în ceea ce priveşte producţia de porumb boabe, cu un total de 2,07 milioane de tone, cât şi la suprafaţa cultivată, cu cele 1,22 milioane de hectare. În 2021, suprafața cultivată cu grâu a fost de 2.167.000 hectare, iar producția totală a fost de 10.325.000 tone.

Topul in care Romania este liderul Europei
Topul in care Romania este liderul Europei

Lideri la producția de porumb boabe și floarea soarelui

„La porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia”, arată datele INS.

România a stat destul de bine și la producția de cartofi, anul trecut. S-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania. De asemenea, suprafața cultivată în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume și a crescut la plante uleioase.

Anul trecut, s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi. Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producția medie la hectar), mai arată INS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...