Top 10 telefoane care își păstrează valoarea în timp. În ce merită să investești banii?

Emanuela Pană 19.02.2024, 19:13
Top 10 telefoane care își păstrează valoarea în timp. În ce merită să investești banii?

În lumea tehnologiei mobile, unde inovația este la ordinea zilei, puține branduri reușesc să își păstreze valoarea în timp. Apple, cu seria sa iPhone 15, rămâne un etalon în materie de durabilitate a valorii pe piața de resell. În acest articol, explorăm top 10 telefoane care își păstrează valoarea în timp. 

Cum determini dacă telefonul tău este o investiție bună? 

iPhone 15 este în fruntea clasamentului în ceea ce privește păstrarea valorii, cu o depreciere cu 27,1% mai mică decât alte telefoane de top, dar Samsung S23 este campionul incontestabil în tabăra Android. 

iPhone 15 Pro Max 256GB este lider în ceea ce privește păstrarea valorii, cu doar 18,2% valoare pierdută în cele trei luni de la lansare (pentru un dispozitiv în stare perfectă). 

Înainte de lansarea S24, modelele Samsung S23 sunt campionii incontestabili ai valorii în rândul dispozitivelor Android, depreciindu-se cu până la 32,8% mai puțin decât alte dispozitive Android noi. 

Și telefonul Samsung Galaxy S23 Plus de 256GB se descurcă bine în ceea ce privește păstrarea valorii. La trei luni după lansare, acesta pierde doar 35,3% din valoare (pentru un dispozitiv în stare impecabilă). 

În 2023, o gamă largă de noi telefoane emblematice au ajuns pe piață. Cu gamele iPhone 15, Samsung Galaxy S23, Pixel 8 și OnePlus 11 Pro, toate ajunse în magazine anul trecut, clienții de smartphone-uri au de unde alege atunci când vine vorba de selectarea unui nou telefon. Toate aceste branduri și-au prezentat noul dispozitiv ca fiind o revoluție în materie de smartphone-uri, cu prețuri cuprinse între 629,99 dolari și 1.619,99 dolari. 

Un indicator cheie al atractivității unui smartphone este valoarea de revânzare a dispozitivului. Cu alte cuvinte, cât de mult s-a pierdut din valoarea dispozitivului atunci când valoarea de revânzare este comparată cu prețul de vânzare recomandat inițial (MSRP). Acest lucru îl ajută pe client să determine dacă dispozitivul este o investiție bună și dacă merită să-l cumpere dacă intenționează să-l vândă la o dată ulterioară. 

Citește și: Telefoane vechi care costă acum o avere. Unele se vând chiar și cu 10.000 de dolari

Top 10 telefoane care își păstrează valoarea în timp (raport 2023) 

Ținând cont de cele menționate mai sus, analiștii SellCell au adunat date despre deprecierea smartphone-urilor din peste 40 de locuri. 

Top 10 telefoane care isi pastreaza valoarea in timp
Top 10 telefoane care isi pastreaza valoarea in timp, dominat de iPhone 15

Datele sunt evidente: în ultimul an, cele mai bune performanțe în ceea ce privește păstrarea valorii le-au avut telefoanele iPhone 15, ocupând toate cele 12 poziții de top cu un model iPhone 15. Dintre acestea, varianta de top a fost iPhone 15 Pro Max de 256 GB, care a înregistrat o depreciere de doar 18,2% în primele trei luni după lansare. 

Această performanță a însemnat că modelul s-a depreciat cu 11 procente mai puțin comparativ cu omologul său, iPhone 14, din anul 2022. În plus, iPhone 15 a înregistrat o performanță generală superioară, având o depreciere medie cu 5 procente mai redusă în primele trei luni de la lansare față de modelele iPhone din 2022. 

Însă iPhone 15 nu s-a distins doar în comparație cu alte modele din aceeași serie, ci și față de alte dispozitive lansate în 2023. De fapt, seria s-a vândut mai bine decât alte noi lansări de pe piață (în 2023).  

Vezi și: Orașul din Europa în care se fură cele mai multe telefoane mobile. Este vizitat de milioane de turiști în fiecare an

Samsung, o surpriză și un record negativ

Samsung Galaxy S23 Plus de 256 GB s-a clasat și el în top 15 al telefoanelor cu cea mai bună păstrare a valorii, înregistrând o depreciere impresionantă de doar 35,3%, imediat după iPhone 15 Pro de 1 TB. Cu toate acestea, per ansamblu, seria S23 de la Samsung nu ajunge încă la performanțele seriei iPhone 15. 

După trei luni, valoarea iPhone 15 Pro Max de 256 GB este aproape dublă (1,9 ori mai mare) decât a Samsung Galaxy S23 Plus de 256 GB. Cu toate acestea, comparativ cu seria Samsung Galaxy S22 din 2022, S23 a arătat o performanță mai bună în primele trei luni de la lansare. 

Din păcate, Samsung a înregistrat și un record negativ: modelul cu cea mai rapidă depreciere a fost Galaxy S23 FE, care a suferit o scădere impresionantă a valorii de 68,4% la doar trei luni după lansare. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...