Top 10 cele mai bune orașe în care să locuiești. Clasamentul apărut în septembrie 2022

Anca Manolica 23.09.2022, 14:12
Top 10 cele mai bune orașe în care să locuiești. Clasamentul apărut în septembrie 2022

Ideea de a te muta în străinătate este întotdeauna atrăgătoare, fie că dorești să locuiești într-un loc cu o calitate mai bună a vieții, fie că pur și simplu iubești la nebunie călătoriile. Dar cum știi ce oraș să alegi din sutele de mii care există în această lume? Iată ce spune cel mai recent clasament, apărut în septembrie 2022.

Top 10 cele mai bune orașe în care să locuiești

Global Liveability Index 2022 al Economist Intelligence Unit (EIU) este cel mai recent clasament anual al celor mai bune orașe de locuit din lume. Acesta analizează criteriile din 173 de orașe din întreaga lume pe baza a cinci categorii: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Orașele sunt evaluate, iar scorurile totale sunt calculate pentru a clasifica orașele de la cea mai bună la cea mai proastă calitate a vieții. Desigur, clasamentul se schimbă anual, pentru că scorul unor orașe poate crește, în timp ce al altora poate să scadă. Iată cum arată top 10 al celor mai bune orașe în care să locuiești în 2022, potrivit mentalfloss.com:

1. Viena, Austria

Amplasată în partea de nord-est a Austriei, pe malul fluviului Dunărea, Viena este un oraș în care inovația modernă și moștenirea istorică merg la pas.

Cei care locuiesc aici beneficiază de un sistem public de sănătate de clasă mondială, un sistem educațional excelent și o rețea extinsă de transport public. „Centura verde” care înconjoară orașul oferă locuitorilor 46 de mile pătrate de spații verzi, trasee de plimbare și parcuri. De asemenea, orașul are o arhitectură barocă impresionantă, faimoasele cafenele vieneze și o vibrație culturală impresionantă.

2. Copenhaga, Danemarca

Este considerat unul dintre cele mai fericite orașe de pe Pământ și unul dintre cele mai sigure. Așezat pe linia dreaptă a Øresundului în estul Danemarcei, Copenhaga se mândrește cu un sistem educațional de calitate și cu o rată scăzută a șomajului. pietonii și bicicliștii sunt pionii principali ai planificări urbane, iar sistemul de metrou amplu vine să completeze deplasările pe distanțe mai lungi.

Locuitorii se bucură, de asemenea, de muzee și galerii de clasă mondială, de străzi pietruite pitorești, de canale idilice și de o scenă culturală și de restaurante înfloritoare.

3. Zürich, Elveția (egalitate pentru locul trei)

Aflat în regiunea germanofonă a Elveției, Zürich oferă locuitorilor săi o calitate excelentă a vieții. Este un centru global pentru finanțe, bănci și alte industrii. De asemenea, orașul are unele dintre cele mai bune note în ceea ce privește educația, siguranța și disponibilitatea locuințelor. Locuitorii săi beneficiază de unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume.

Orașul este, de asemenea, lider mondial în ceea ce privește tehnologia și inițiativele inovatoare, vizibile în planificarea și infrastructura orașului și în rețelele vaste de rețele de biciclete și de transport public.

Zürich, Elveția
Zürich, Elveția

3. Calgary, Canada (la egalitate pe locul trei)

Calgary, Canada, este un oraș modern și cosmopolit, așezat între magnificii Munți Stâncoși canadieni și Preriile canadiene. Orașul a obținut un punctaj ridicat în acest top în ceea ce privește educația, asistența medicală și infrastructura.

Și, subliniind tendința orașului de a se orienta către energia regenerabilă, sistemul feroviar de navetiști din Calgary – CTrain – este alimentat în întregime de energie eoliană. Rolul orașului ca sector economic și financiar important oferă numeroase oportunități de angajare și de dezvoltare a afacerilor.

5. Vancouver, Canada

Vancouver este un oraș de o frumusețe aparte, înconjurat de munți maiestuoși pe de o parte și de Oceanul Pacific pe de altă parte. Este un centru de comerț internațional, dar și unul dintre cele mai „verzi orașe” din lume

Locuitorii săi acordă prioritate planificării urbane durabile și inițiativelor de mediu. Și, alături de asistența medicală universală și stabilitatea economică, locuitorii din Vancouver au parte de o bogată tradiție culturală în oraș.

6. Geneva, Elveția

Geneva este mult mai mult decât munții, ciocolata și brânza pentru care regiunea este cunoscută în mod obișnuit. Locația este superbă, orașul fiind este construit pe malul frumosului lac Geneva.

Geneva este, de asemenea, un important centru financiar global. Uneori este numit „capitala mondială a păcii”, deoarece aici își au sediul cel puțin 200 de organizații internaționale, inclusiv Crucea Roșie și Organizația Națiunilor Unite. Este un oraș scump pentru a trăi, dar oportunitățile excelente de locuri de muncă și opțiunile de locuințe sunt numeroase.

7. Frankfurt, Germania

Cu un orizont despre care se spune că seamănă cu New York City și importanța sa de centru comercial și financiar, Frankfurt este uneori numit „Mainhatten”. Dar orașul dispune și de o rețea mare de parcuri și piste de biciclete, grădini și muzee, unde oamenii pot scăpa de agitația vieții de zi cu zi.

De asemenea, Frankfurt ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește siguranța, oportunitățile de angajare, asistența medicală și educația.

8. Toronto, Canada

Toronto, capitala provinciei Ontario, este o metropolă canadiană plină de viață. Faimoasa sa linie a orizontului de la malul mării din Toronto este ancorată de reperul său recunoscut – CN Tower. Orașul este un centru financiar global și este ca unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume.

Orașul Toronto oferă rezidenților acces la unele dintre cele mai bune școli din Canada, o rețea utilă și plăcută de piste de biciclete și parcuri, precum și asistență medicală de calitate.

Toronto, Canada
Toronto, Canada

9. Amsterdam, Olanda

Canale idilice, o cultură bogată a cafenelelor și spații verzi, toate acestea fac parte din viața în Amsterdam, capitala Olandei. Orașul acordă prioritate infrastructurii pentru biciclete și pietoni, oferind în același timp un sistem de transport public excelent. În categoriile de educație, asistență medicală și disponibilitatea locuințelor, orașul se numără printre cele mai bune din lume.

10. Osaka, Japonia (la egalitate pe locul 10)

La doar trei ore cu trenul de la Tokyo, Osaka este un oraș fermecător, cu o atmosferă relaxată. Este un paradis al gurmanzilor și a fost supranumit capitala mâncării de stradă din Japonia. Locuitorii din Osaka culeg beneficiile unui oraș plin de mâncare, distracție și cultură, beneficiind în același timp de asistență medicală, educație și siguranță urbană de top.

10. Melbourne, Australia (la egalitate pe locul 10)

Există multe motive pentru care acest oraș eclectic de coastă din sudul Australiei este atât de locuibil. Vibrația sa artistică, istoria bogată și plajele frumoase surprind doar o parte din magia Melbourne-ului.

Orașul este uneori cunoscut drept „capitala sportivă a lumii”, datorită numărului mare de evenimente atletice internaționale care au loc acolo. Și pentru ca Melbourne să fie și mai plăcut de trăit, locuitorii beneficiază, de asemenea, de un sistem educațional cu punctaj perfect și de asistență medicală de înaltă calitate și la prețuri accesibile, precum și de o infrastructură și un sistem de transport în comun excelente.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...