Timișoara: Virgil Musta a luat cuvântul în cazul scandalului măștilor contrafăcute, livrate Spitalului Victor Babeş

Elena Avramescu, Diana Timișoreanu 15.02.2021, 11:41
Timișoara: Virgil Musta a luat cuvântul în cazul scandalului măștilor contrafăcute, livrate Spitalului Victor Babeş

Virgil Musta a luat cuvântul în cazul scandalului măștilor contrafăcute. La Spitalul Victor Babeş din Timişoara au fost livrate măști contrafăcute, iar doctorul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase, a vorbit deschis despre acest lucru.

Virgil Musta a luat cuvântul în cazul scandalului măștilor contrafăcute

Virgil Musta a spus că ar fi vorba despre 15.000 de măști, care au ajuns în spital în urma unui contract câștigat prin licitație publică. Este și mai îngrijorător faptul că măștile neconforme erau utilizate de personalul medical pe secțiile Covid de ATI și Boli infecțioase, astfel că exista pericolul contaminării cadrelor medicale.

Noi am receptat 15.000 de măști. Am solicitat licitație publică și, la un moment dat, în timp ce ne desfășuram activitatea, colegi de-ai noștri au sesizat faptul că filtrele măștilor se desprind în timp ce se aflau la persoane COVID-pozitive pe secție, fapt ce reprezenta un risc de contaminare extrem. Am verificat și alte măști și am constat că mai multe dintre măștile care au fost achiziționate erau cu această deficiență și atunci am anunțat organele de competență pentru a ancheta. În prezent, este o anchetă în desfășurare în acest sens, a declarat medicul Virgil Musta.

Masti contrafacute

„Norocul nostru că aveam în depozit încă 100 de măști de la o altă achiziție”

În plus, Virgil Musta a mai spus că măștile respective erau folosite atât pe secțiile de boli infecțioase, cât și pe cele de Terapie intensivă.

Practic, persoanele care au folosit aceste măști, au rămas fără protecție. Acest filtru căzând, masca a rămas cu un orificiu care se prezenta contact direct cu aerul și cu pacientul pe care îl tratam sau îl consultam în momentul respectiv.

Medicul a mai fost întrebat și dacă a fost sesizată apariția cazurilor de Covid-19 în rândul personalului medical, după această situație nefericită.

Noi nu am observat acest lucru pentru că foarte repede, după primele două cazuri pe care le-am observat ce se întâmplă (…) nu am mai folosit aceste măști. Norocul nostru că aveam în depozit încă 100 de măști de la o altă achiziție și astfel nu s-au îmbolnăvit persoane, dar posibil ca în țară să fi fost cazuri de îmbolnăvire pentru că, din câte am înțeles, astfel de măști nu au fost livrate doar în spitalul nostru, a mai completat Virgil Musta.

Ca urmare a acestui lucru, au avut loc zece percheziții în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, într-un dosar penal de înșelăciune privind achiziționarea unor măști de protecție care ar fi contrafăcute.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...