Timișoara va avea tramvai deținător de record mondial. Ce facilități are, au fost achiziționate 21 de bucăți

Ana Anitoiu 16.08.2021, 13:11
Timișoara va avea tramvai deținător de record mondial. Ce facilități are, au fost achiziționate 21 de bucăți

Timișoara va avea tramvai ce deține un record mondial. Primăria acestui oraș a cumpărat 21 de bucăți produse în capitala Turciei. Autovehiculele sunt 100% electrice, fără emisii de gaze cu efect de seră. Iată ce facilități au.

De ce deține noul tramvai din Timișoara un record mondial

Tramvaiul Bozankaya a fost produs în cel mai nou centru de producție din Ankara. Are o lățime de 2,4 metri și o lungime de 29,99 de metri. Primul din seria de 21 de astfel de tramvaie se află în faza de teste tehnice pe teren în Timișoara, înainte de a primi aprobarea de la Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Acesta poate funcționa autonom, pe baza unei baterii ce se poate încărca direct de la cablurile de alimentare, pe o distanță de cel puțin 63 de kilometri ce poate ajunge și până la 70 de kilometri. Acesta este un record mondial în industria tramvaielor.

Timisoara va avea tramvai detinator de record mondial. Ce facilitati are
Tramvai nou in Timisoara

Ce facilități are noul tramvai din Timișoara

Timișorenii care circulă cu tramvaiul vor avea parte de mai mult confort în noile autovehicule produse în Turcia. Capacitatea unei garnituri este de 251 de pasageri, dintre care 48 pe scaune și 203 în picioare.

Toate cele 21 de tramvaie noi din Timișoara vor avea podea coborâtă, uși de acces pe partea dreaptă față de direcția de mers și post de conducere la un singur capăt. Acestea vor fi alimentate de la rețeaua de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice – o baterie montată în tramvai.

Cât a costat noul tramvai din Timișoara

Proiectul prin care a fost câștigată finanțarea europeană a fost împărțit în trei etape, dintre care fiecare a cuprins câte șapte garnituri. La semnarea ultimului contract era prevăzut ca în Timișoara să ajungă în următorii ani 21 de tramvaie de la Bozankaya Otomotiv, cu posibilitatea extinderii până la 40 de garnituri.

După aprobarea AFER, începând din septembrie, tramvaiul ce se află în teste în prezent ar urma să circule pe linia 1. Următoarea garnitură ar putea ajunge în oraș în octombrie. În total, valoarea fiecărei garnituri ajunge la 9.736.875 de lei, fără TVA, sumă echivalentă cu aproximativ 2,4 milioane de euro bucata, cu TVA.

”Schimbarea climatică este evidentă și afectează toate țările lumii. Stă în puterea noastră să folosim tehnologiile pe care le avem la dispoziție, să dezvoltăm altele noi și să depunem un efort comun pentru a asigura sănătatea noastră și a planetei. La Bozankaya, facem eforturi mari în zona de cercetare și dezvoltare, având și un centru dedicat, format din peste 1.000 de persoane, printre care ingineri, designeri industriali și cercetători.

Am investit peste 25 de milioane de euro în proiecte de cercetare și dezvoltare în ultimii 10 ani. Folosim tehnologii de ultimă oră pentru producerea vehiculelor electrice destinate transportului public: troleibuze, tramvaie, autobuze electrice, trenuri de metrou, care au ajuns în toată lumea și sunt folosite zilnic de milioane de oameni”, a săpus Aytunç Günay, General Manager și președintele boardului Bozankaya.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...