Ţii pâinea în frigider? Mare greşeală, spun specialiştii! Motivul e neaşteptat

Andra Daoud 08.02.2022, 08:20
Ţii pâinea în frigider? Mare greşeală, spun specialiştii! Motivul e neaşteptat

Pâinea este alimentul nelipsit de pe mesele românilor. Nimic nu se compară cu o pâine proaspătă care însoțește un fel de mâncare tradițional, o ciorbă sau o tocăniță. Din dorința de a se bucura de prospețimea pâinii cât mai multe zile, mulți oameni o păstrează în frigider, în pungi de plastic sau de hârtie. Specialiștii atrag însă atenția că acest obicei este complet greșit.

Ții pâinea în frigider? Mare greșeală, spun specialiștii!

Albă, graham, cu semințe sau de secară, artizanală sau pe vatră – pâinea este nelipsită de la aproape orice masă românească. Majoritatea oamenilor păstrează pâinea în cutii speciale sau în pungi, în dulapul din bucătărie, însă alții aleg să o pună în frigider, din dorința de a se bucura de prospețimea ei cât mai multe zile.

Există pâine care se învechește în câteva ore de când a fost cumpărată, iar oamenii cred că dacă o pun în frigider, unde se păstrează de obicei prospețimea alimentelor perisabile, procesul de degradare al pâinii va fi încetinit. Specialiștii atrag însă atenția că acest obicei nu doar că nu funcționează în păstrarea pâinii proaspete, ci este cu adevărat dăunător.

Atunci când pâinea este pusă la frigider, moleculele de amidon din componența ei se recristalizează rapid, din pricina temperaturilor scăzute, iar acest lucru grăbește uscarea sau mucegăirea pâinii. Pentru ca pâinea să se păstreze cât mai bine, este ideal să fie ținută la temperatura camerei, nu în frigider. Este de preferat să fie păstrată într-o cutie specială de depozitare sau într-un ambalaj de hârtie, care să acopere cât mai bine pâinea, astfel încât să nu intre aer în interior.

Ţii pâinea în frigider? Mare greşeală, spun specialiştii! Motivul e neaşteptat
Pâinea se păstrează cel mai bine în recipiente speciale.

Ce alte alimente nu trebuie păstrate la frigider

Există o serie de alimente, în afară de pâine, care nu trebuie să fie păstrate la frigider. Prospețimea lor poate fi menținută la temperatura camerei, așa că nu este nevoie să le puneți în frigider. Cartofii și ceapa sunt două exemple foarte bune în acest sens, două legume de a căror prospețime ne putem bucura timp îndelungat, fiind păstrate în bucătărie sau în cămară.

Mierea nu ar trebui niciodată să fie pusă în frigider. Acest aliment se păstrează foarte bine la temperatura camerei timp îndelungat și nu are termen de valabilitate, putând fi consumată indiferent cât ar fi de veche. Expunerea la temperaturi scăzute face ca mierea să se cristalizeze (să se zaharisească), însă poate fi consumată în continuare.

Tot ce trebuie să faceți pentru a o readuce la starea inițială este să o puneți într-un vas cu apă și să o încălziți la bain marie, la foc mic, până când se topește. Îndepărtați spuma care se formează deasupra și mierea va fi din nou bună pentru consum.

Urmăriți Impact.ro și pe