Tichete cadou pentru 8 Martie 2024. Angajatorii pot oferi vouchere de 300 de lei de Ziua Femeii

Emanuela Pană 28.02.2024, 16:19
Tichete cadou pentru 8 Martie 2024. Angajatorii pot oferi vouchere de 300 de lei de Ziua Femeii

8 Martie, ziua dedicată femeii, aduce cu sine o surpriză pentru o anumită categorie de angajate. Doamnele și domnișoarele s-ar putea bucura de un cadou consistent. Vezi cine primește tichete cadou pentru 8 Martie 2024 și ce valoare au acestea.  

Tichete cadou pentru 8 Martie 2024 

Pe data de 8 Martie, de Ziua Femeii, angajatorii din România au posibilitatea să ofere vouchere cadou în conformitate cu regulile stabilite în 2022. Anul acesta, se dau tichete cadou pentru femei de 8 Martie. Acestea au o valoare maximă de 300 de lei, conform legii.  

Această inițiativă nu numai că aduce bucurie, ci oferă și un beneficiu financiar semnificativ atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Pe lângă aceste tichete-cadou de 8 Martie, mulți angajatori, mai ales în domeniul privat, oferă și o zi libera tuturor angajatelor.  

Codul fiscal prevede că acest cadou nu este supus impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii. Plafonul a fost majorat de la 150 de lei la 300 de lei la finalul lunii decembrie 2021, prin OUG. Potrivit Ordonanței de Urgență, companiile obligate să folosească în mod exclusiv carduri pentru toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou. 

”În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, informează ANAF. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Citește și: Semnificația zilei de 8 Martie. De ce sărbătorim Ziua Femeii în această zi

În ce situații se acordă vouchere cadou? 

Conform clarificărilor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), voucherele sau tichetele cadou pot fi oferite în următoarele situații: 

  • cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase; 
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie; 
  • cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. 

În prezent, Ziua Femeii, cunoscută în România, în perioada comunistă, mai mult sub denumirea de ”Ziua Mamei”, este o sărbătoare oficială în următoarele țări: Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan.  

Vezi și: 8 Martie e Ziua Femeii sau Ziua Mamei? Care e de fapt adevărul

Ziua Femeii, scurt istoric al sărbătorii 

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, este un moment de recunoaștere a luptei femeilor pentru egalitate, justiție și drepturile lor de-a lungul istoriei. Originea acestei zile poate fi urmărită înapoi la începutul secolului 20, când femeile din întreaga lume au început să se mobilizeze pentru drepturi egale, inclusiv dreptul de vot.  

Tichete cadou pentru 8 martie 2024
Cum a luat nastere Ziua Femeii? Scurta istorie

Prima celebrare a Zilei Naționale a Femeii a avut loc pe 28 februarie 1909 în Statele Unite – o inițiativă susținută de Partidul Socialist din America, ca răspuns la protestele femeilor muncitoare din industria textilă din New York. Aceste proteste subliniau condițiile de muncă inumane și solicitau o zi de lucru mai scurtă, salarii mai bune și dreptul de vot.  

Internționalizarea Zilei Femeii a fost propusă de Clara Zetkin, o politiciană, teoreticiană marxistă și activistă pentru drepturile femeilor germană, la a doua Conferință  

Internațională a Femeilor Socialiste din 1910, fără a stabili o dată specifică. Propunerea ei a fost adoptată unanim de femeile din peste 17 țări. Primul eveniment internațional a avut loc pe 19 martie 1911, în țări precum Austria, Danemarca, Germania și Elveția, cu peste un milion de participanți care au cerut drepturi egale pentru femei, inclusiv dreptul la muncă, la vot și la ocuparea funcțiilor publice. 

Data de 8 martie a fost stabilită ca Ziua Internațională a Femeii după Revoluția Rusă din 1917, când femeile din această țară au protestat și au obținut dreptul de vot. Națiunile Unite au recunoscut oficial 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii în 1977, marcând angajamentul global pentru promovarea egalității de gen și împuternicirea femeilor. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...