Testul de inteligență cu premii de un milion de dolari. Dacă te consideri un as în descifrarea misterelor, ești pasionat de istorie și te pricepi la tehnologie, ai putea fi fericitul ce va fi recompensat cu această sumă. Tot ce trebuie să faci este să descifrezi măcar patru pasaje din papirusurile vechi de peste 2.000 de ani, descoperite la Herculaneum, oraș ce a fost distrus de erupția Vezuviului în anul 79 î.Hr.
Cercetătorii încearcă de mai multă vreme să poată citi ceea ce e scris pe sulurile de papirus descoperite în Vila Papyri din Herculaneum, oraș aflat între Napoli și Pompeii, distrus de erupția vulcanului Vezuviu. Încercările de până acum au fost sortite eșecului, deși au fost descifrate câteva cuvinte de pe papirusurile carbonizate de cataclismul natural.
Acum, fostul CEO al GitHub, Nat Friedman, împreună cu un grup de oameni de știință, oferă premii în valoare totală de 1.000.000 de dolari oricăror persoane care pot descifra cu succes sulurile recuperate dintr-o bibliotecă din Herculaneum, care a fost îngropată în momentul în care vulcanul Vezuviu a erupt.
Obiectivul Vesuvius Challenge (Provocarea Vezuviu) este de a „face istorie”, descifrând unul dintre sulurile antice. Astfel, prima echipă care reușește să pună cap la cap patru pasaje din acest text va câștiga Marele Premiu de 700.000 de dolari. Există, evident, premii suplimentare pentru ceilalți temerari, ce urcă miza până la un milion de dolari.
Această descifrare poate fi crucială pentru înțelegerea lumii antice, în special în ceea ce îi privește pe greci și romani. Aceste comori sunt de neprețuit, deoarece prea puține au supraviețuit secolelor, ceea ce înseamnă că informațiile existente se bazează pe un procent mic de surse copiate de la savanții medievali.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Potrivit herculaneum.ox.ac.uk, cele aproape 1.800 de suluri reprezintă cea mai mare bibliotecă ce a supraviețuit perioadei greco-romane. Ele au fost descoperite de Karl Weber, care a întreprins primele săpături la Pompei și Herculaneum, în 1749, într-o vilă ce a fost distrusă în erupție, ce se pare că i-a aparținut lui Lucius Calpurnius Piso, socrul lui Iulius Cezar. Papirusurile au fost transformate în bucăți înnegrite, carbonizate.
Metida folosită inițial de Weber pentru desfacerea sulurilor a fost total nepotrivită. Sulurile au fost tăiate vertical, pierzându-se astfel o mare parte din țesătură, iar încercările de a separa paginile pentru a putea fi citite, mai mult au distrus decât au folosit.
Câteva pergamente sunt deținute la ora actuală de Institut de France și au fost scanate la o rezoluție de aproximativ 8 micrometri la acceleratorul de particule Diamond Light Source din Oxfordshire, Marea Britanie. Imaginile oferă o vedere de sus în jos a pergamentelor și arată ca în clipul de mai jos.
Provocarea este deschisă oricărui pasionat din lume, iar participanții vor avea la dispoziție restul anului 2023 pentru a examina și extrage textul din aceste suluri antice.
Orice metodă este acceptată, atât timp cât se poate oferi o descriere detaliată a modului în care funcționează soluția, astfel încât să poată fi replicată de organizatorii provocării. Dacă abordarea aleasă va funcționa, echipa Vezuvius Challenge va acorda acces la restul artefactelor.