Termopanele pot duce la izbucnirea incendiilor. Ce este “efectul de lupă”. Explicaţiile oferite de ISU

Antonia Iacobescu 15.08.2021, 08:44
Termopanele pot duce la izbucnirea incendiilor. Ce este “efectul de lupă”. Explicaţiile oferite de ISU

Termopanele pot duce la izbucnirea incendiilor, conform explicațiilor oferite de ISU. Totul a pornit după ce un incendiu a izbucnit într-un apartament din Cluj-Napoca din cauza „efectului de lupă” al termopanului. Pentru cei care nu știu ce înseamnă acest lucru, reprezentanţii ISU au explicat cum poate lua foc o locuință din cauza geamurilor termopan.

Termopanele pot duce la izbucnirea incendiilor

Zilele trecute, într-o locuință din Cluj-Napoca a izbucnit un incendiu, iar balconul era închis cu geamuri termopan. Din fericire, pompierii de la ISU Cluj au reușit să stingă flăcările.

Specialiștii au concluzionat faptul că „cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar fi fost căldură solară directă concentrată sau reflectată de obiectele de pe balcon, fiind vorba de ”efectul de lupă” prin geamul termopanului.”

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea, a relatat pentru Adevărul cum se produce acest ‘efect de lupă’  al termopanului.

”Pentru a avea un foc este nevoie trei elemente în acelaşi timp şi spaţiu: sursa de aprindere, materialul combustibil şi aer/oxigen. Dacă nu avem unul dintre aceste elemente nu avem incendiu. În cazul incendiului din balconul de pe Observatorului, s-a înţeles greşit faptul că incendiul ar fi izbucnit din cauza geamurilor termopan cu care era închis balconul. A fost, de fapt, un cumul de factori: în condiţiile unei temperaturi ridicate, un furtun al unui grătar alimentat de o butelie de gaz, probabil, s-a topit sau a fost fisurat, iar furtunul/gazul a luat foc şi a întreţinut arderea. Astfel, au ars cele două scaune şi masa din lemn din balcon, dar şi materialele din plastic ale geamurilor.”, a explicat bărbatul.

”Dacă robinetul ar fi fost închis probabil că nu ar fi fost niciun incendiu. Bănuiala noastră este că putem presupune că furtunul a avut o fisură şi gazul s-a aprins în condiţiile unor temperaturi ridicate”, a mai adăugat acesta.

Ce este “efectul de lupă” și cum explică ISU acest fenomen

Cât despre ‘efectul de lupă’  al termopanului, Cornea a mărturisit că acest fenomen este considerat unul dintre factorii cumulativi ai izbucnirii incendiului.

„Noi vorbim în cazul de faţă de căldură solară directă acumulată, concentrată sau reflectată către un material combustibil. Din start trebuie să precizăm că pompierii nu au făcut o expertiză pentru a determina cauza incendiului. Ulterior intervenţiei, ei trebuie să stabilească o cauză probabilă a incendiului. În cazul de faţă, au fost luate în calcul mai multe variante: un scurtcircuit electric – exclus deoarece nu era curent în balcon; o flacără deschisă – exclusă deoarece nu era nimeni acasă; scrum de ţigară sau alt material inflamabil ajuns de la vecini – exclus deoarece arhitectura blocului nu permite vecinilor să scrumeze în balconul de jos. Eliminând toate aceste posibilităţi, colegii au indicat drept una dintre cauzele probabile căldură solară directă acumulată, concentrată sau reflectată asupra unui material combustibil”, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe