Tensiuni în numele crucii. Biserica Ortodoxă Rusă îl ceartă pe Papa Francisc după remarca „băiatul de altar al lui Putin

Mihnea Tălău 04.05.2022, 16:59
Tensiuni în numele crucii. Biserica Ortodoxă Rusă îl ceartă pe Papa Francisc după remarca „băiatul de altar al lui Putin

Biserica Ortodoxă Rusă l-a certat miercuri pe Papa Francisc pentru că a folosit un ton greșit după ce acesta l-a îndemnat pe Patriarhul Kirill să nu devină „băiatul de altar” al Kremlinului, avertizând Vaticanul că astfel de remarci ar afecta dialogul dintre biserici. Papa a declarat presei că Kirill, care a susținut războiul din Ucraina, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Replica Bisericii Ortodoxe Ruse

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că este regretabil faptul că, la o lună și jumătate după ce Francisc și Kirill, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, au vorbit direct, papa a adoptat un astfel de ton, scrie Reuters.

„Papa Francisc a ales un ton incorect pentru a transmite conținutul acestei conversații”, a declarat Patriarhia Moscovei, deși nu a menționat în mod explicit comentariul despre „băiatul din altar”.

„Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent” spune Patriarhia Moscovei.

Kirill, în vârstă de 75 de ani, un aliat apropiat al lui Putin, vede războiul ca pe un bastion împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent, în special în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

Papa Francisc cunoaste motivul pentru care Vladimir Putin a invadat Ucraina. „A latrat la usa Rusiei”

Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare dintre bisericile din comuniunea ortodoxă răsăriteană, care s-a despărțit de creștinismul occidental în Marea Schismă din 1054. În prezent, are aproximativ 100 de milioane de adepți în Rusia și mai mulți în afara acesteia.

Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși, împărțiți între Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei și alte două Biserici Ortodoxe, dintre care una este Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală, sau autoguvernată.

Papa Francisc a solicitat o întâlnire la Moscova cu Putin pe tema Ucrainei

Francisc, în vârstă de 85 de ani, a cerut o întâlnire la Moscova cu Putin pe tema Ucrainei, dar Kremlinul a declarat miercuri că nu există un acord în acest sens.

Patriarhia Moscovei l-a citat pe Kirill spunându-i Papei Francisc, la 16 martie, că presa occidentală nu a reușit să relateze cu acuratețe situația din Ucraina – o plângere frecventă a rușilor.

Kirill a spus că conflictul din Ucraina a început în 2014, când protestele au răsturnat un președinte pro-rus. Kirill a remarcat ceea ce el a spus că a fost persecuția vorbitorilor de limbă rusă în orașul portuar Odesa din Ucraina. Ucraina neagă orice astfel de persecuție.

Dar Kirill și-a exprimat, de asemenea, tristețea în legătură cu conflictul.

„Bineînțeles, această situație este asociată cu o mare durere pentru mine. Turma mea se află de ambele părți ale confruntării, sunt în majoritate oameni ortodocși”, a declarat acesta, citat de Patriarhie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...