EXCLUSIV

Temperaturile extreme cresc prețurile în România. Fermierii fac apel la autorități: „Trebuie ca oamenii din politică să ia măsuri, să ne ajute”

Adriana Olaru 18.07.2022, 15:34
Temperaturile extreme cresc prețurile în România. Fermierii fac apel la autorități: „Trebuie ca oamenii din politică să ia măsuri, să ne ajute”

România este pârjolită în ultimele săptămâni de o arșiță extremă, iar specialiștii vorbesc despre cele mai grave episoade de vreme severă din istoria măsurătorilor. Numeroase țări din Europa și din lume sunt lovite de un val de aer tropical, iar termometrele arată valori record cum nu s-au mai înregistrat niciodată.

În multe zone din Europa, dar și în multe regiuni din țara noastră au fost luate măsuri fără precedent în ceea ce privește limitarea dezastrului făcut de valul de aer fierbinte. Unii români s-au trezit în fața unei situații cu care nu s-au mai întâlnit: primesc apă cu porția, din cauza faptului că temperaturile extreme au secat râurile României. Inclusiv fluviul Dunărea are un debit extrem de scăzut și unele nave care transportă mărfuri sunt în pericol.

Animalele mor din cauza căldurii

Fermierii sunt disperați și spun că valul de căldură din ultimele zile a ajuns să le ucidă animalele și să le distrugă produsele lactate. Pentru că nu plouă suficient, iarba s-a uscat, râurile au secat, iar animalele abia mai au ce să mănânce în unele situații și de unde să bea apă. Situația este foarte gravă pentru fermierii din Giurgiu, spre exemplu, care povestesc cu lacrimi în ochi că asistă neputincioși la scenariul de care s-au temut cel mai mult: să nu le moară animalele din cauza secetei.

„Noi suntem într-o situație foarte grea, abia ne mai descurcăm. Am ajuns din cauza căldurii să ne ducem animalele la baltă de mai multe ori pe zi, a mai secat apa, dar încă mai avem unde să le ducem. Trebuie ca oamenii din politică să ia măsuri, să ne ajute, ministerul trebuia să se îngrijească și să facă un sistem de irigații ca la carte, să avem hrană pentru animale, nu să ajungem așa cum suntem astăzi”, a povestit un fermier din zona de sud a țării.

Vine canicula in Romania
Vine canicula in Romania

Marea problemă de care se lovesc românii din cauza secetei este legată de evoluția prețurilor care vor crește, evident, odată cu pagubele produse fermierilor. Astfel, în următoarea perioadă un litru de lapte, un kilogram de brânză sau unul de cașcaval vor ajunge să plece de la poarta fermei la prețuri mult mai mari. Asta o să se resimtă inclusiv atunci când vom merge la cumpărături în magazinele și supermarketurile din toată țara.

„Un leu, doi lei, depinde cât de afectați vom fi din cauza secetei. Este clar că vor crește prețurile și deja au început scumpirile pentru că nu ne ajută nimeni încă. Știm că se lucrează, anunța și ministrul Daea, dar trebuie să ne vină urgent ajutoarele ca să reușim să scăpăm din dezastrul ăsta”, a continua Dorin, un fermier din județul Argeș.

Și cultivatorii de cereale se tem că prețurile vor fi majorate din cauza culturilor distruse de căldură.

Ministrul face controale și pregătește acte normative

Ajuns din nou în fruntea ministerului, Petre Daea anunță că va continuă seria controalelor în teren, astfel încât să ia cele mai bune decizii și să încerce să limiteze efectele secetei.

„Terenul este laboratorul nostru, ați văzut câte zone sunt afectate de secetă. Când nu sunt pe teren îmi aloc cealaltă parte a timpului pentru a face acte normative, lucrăm intens”, a declarat ministrul Petre Daea.

Situația este dezastruoasă la nivel european și predicțiile făcute de specialiști cu privire la temperaturile extreme care ar putea fi atinse abia în 2050 se adeveresc zilele acestea în mai multe state din Europa. Franța, Marea Britanie sau Croația se confruntă cu cele mai crescute temperaturi din istorie, în timp ce mai multe incendii de vegetație au izbucnit în zonele afectate. Și oamenii au de suferit, în special cei cu boli asociate, fiind anunțate zeci de decese.

Urmăriți Impact.ro și pe