Temperaturi record ale oceanelor înregistrate în 2021, pentru al treilea an consecutiv. Care este impactul acestui fenomen grav

Beatrice Dumitru 11.01.2022, 18:05
Temperaturi record ale oceanelor înregistrate în 2021, pentru al treilea an consecutiv. Care este impactul acestui fenomen grav

Temperatura oceanelor a atins un nou maxin istoric în 2021. Acesta este al treilea an consecutiv când oceanele înregistrează temperaturi record, potrivit unui nou raport. Oamenii de știință atrag atenția că acest fenomen de încălzire va avea consecințe grave. „Efectele sunt poate subtile, dar profunde”, spun cercetătorii.

2021, anul cel mai călduros pentru oceanele lumii

Studiul publicat în jurnalul „Advances in Atmospheric Sciences”, a arătat că în ultimii cinci ani au fost cele mai mari temperaturi ale oceanelor, de la sfârșitul anilor 1950. Anul 2021 a fost cel mai călduros înregistrat pentru oceanele lumii din întreaga istorie.

Este pentru al treilea an consecutiv când oceanele înregistrează temperaturi record, potrivit unor noi cercetări, parte a unei tendințe de creștere pe termen lung a temperaturii oceanelor, despre care oamenii de știință spun că este cauzată, în mare parte, de emisiile de combustibili fosili, relatează CNN.

Vrem să subliniem că încălzirea globală este, de fapt, încălzirea oceanelor, iar încălzirea oceanelor are consecințe grave. Încălzirea oceanelor continuă să doboare recorduri, ceea ce ne aduce aminte că lumea are nevoie de acțiuni pentru a combate schimbările climatice”, a spus Lijing Cheng, autorul principal al studiului și profesor de științe climatice și de mediu la Institutul de fizică atmosferică de la Academia Chineză de Științe.

Temperaturi record ale oceanelor înregistrate în 2021, pentru al treilea an consecutiv. Care este impactul acestui fenomen grav
Încălzirea oceanelor are consecințe grave.

Căldura oceanului este un indicator mai bun al crizei climatice decât temperatura aerului, iar cercetătorii spun că oamenii sunt cauza principală a tendinței de încălzire necruțătoare. Emisiile de gaze cu efect de seră de la combustibilii fosili captează căldura în atmosfera planetei, creând un dezechilibru energetic. Oceanele, la rândul lor, absorb 90% din excesul de căldură, ceea ce a dus la o creștere alarmantă a temperaturii.

Efectele sunt poate subtile, dar profunde. Pentru a opri această tendință trebuie într-adevăr să ajungem la zero emisii nete, iar multe țări au planuri, dar nu au suficiente acțiuni pentru a le susține”, a declarat Kevin Trenberth, autor al studiului și om de știință la Centrul Național pentru Cercetări atmosferice în Colorado.

Impactul încălzirii oceanelor

Oceanele mai calde supraalimentează modelele meteorologice care provoacă furtuni, uragane sau precipitații intense. De asemenea, creșterea rapidă a temperaturii oceanelor amenință viața marină și contribuie semnificativ la creșterea nivelului mării.

Oceanul cald oferă combustibil furtunilor, așa că încălzirea oceanului va susține în mod natural furtuni mai puternice și de durată”, a precizat Cheng.

Încălzirea oceanelor, pe lângă faptul că provoacă albirea coralilor și amenință viața marină și populațiile de pești pe care ne bazăm pentru aproximativ 25% din aportul nostru de proteine la nivel global, destabilizează calotele glaciare din Antarctica și amenință cu creșterea masivă a nivelului mării dacă nu acționăm”, a declarat Michael E. Mann, climatolog la Universitatea de Stat din Pennsylvania și unul dintre autorii studiului, pentru CNN.

Pe măsură ce oceanele se încălzesc, apa se extinde și nivelul mării crește. Cheng a spus că aproximativ o treime din creșterea totală a nivelului mării în timpul secolului al XX-lea a fost cauzată numai de încălzirea oceanelor.

Chiar dacă țările își respectă angajamentele de a reduce emisiile în curând, cercetătorii spun că încălzirea oceanelor va continua și comunitățile trebuie să se pregătească pentru consecințele de amploare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...